Skip to main content

Strövtåg på Blåkulla i gammelskogar och utefter Vätterns strand

Det här blir minnesvärda strövtåg i bedövande vacker gammelskog med vidsträckta mossmattor och trolska skogssjöar i den okända nationalparken Norra Kvill. Vi besöker Omberg och vandrar en dag utefter Vättern. Vi vandrar på den fina Höglandsleden genom bland annat den märkliga förkastningssprickan Skurugata och bor i den välbevarade trästaden Eksjö. Som pricken över i:et gör vi en båtfärd till magnifika Blå jungfrun, isolerad mitt ute i Kalmarsund.

Vi vandrar med erfarna vandringsledare, reser i klimatsmart buss, bor bra och äter gott.

Resan arrangeras för medlemmarna i Stockholms vandrareförening. Är du inte redan medlem blir du det lätt genom att gå in på deras hemsida, www.vandra.org.  Resan är dock nu fullbokad. 

Resan är inställd för 2020 men genomförs 16 augusti 2021.

Blåkulla, Omberg och gammelskog

Några av våra vandringsplatser

Blå jungfrun nationalpark är en mytomspunnen isolerad ö med magnifik siluett. Den gråblå granitkupolen reser sig 86 meter över havet mitt ute i Kalmarsund. Dess utseende har bidragit till att Blå Jungfrun blivit sagornas och folktrons Blåkulla. Den är berömd för sitt fågelliv, mängden av fascinerande grottor samt otillgängliga sten- och klippfält.

Norra Kvill nationalparks otillgängliga skogsområden är opåverkad av det storskaliga skogsbruket just på grund av sin otillgänglighet. Till denna 90-åriga nationalpark är det få som hittar.  Storslagna blockanhopningar, gammelskogen och skogstjärnarna ger ett vilt landskap som tycks vara skapat för sinnliga skogsupplevelser.

Ekopark Omberg har fina vandringsmöjligheter i bokskogen, utefter Vätterns strand och upp till bergets topp, Hjässan. Här besöker vi Ellen Keys Strand. Vi kommer också att besöka Alvastra klosterruiner. Härifrån vandrar vi på Östgötaleden utefter Vätterns strand.

Skurugata är en cirka 800 meter lång ”skura” eller förkastningsspricka som ofta beskrivs som södra Sveriges mest egendomliga naturfenomen. En vandring genom gatan är en storslagen naturupplevelse. I början av gatan finns utsiktspunkten Skuruhatt som bjuder på en magnifik och oförglömlig utsikt över bygden.

Som bas på vår resa har vi Eksjö, en av Europas bäst bevarade trästäder med över 50 kulturminnesmärkta trähus. Den fd stadsarkitekten Lennart Grandelius ger oss en minnesvärd guidning i sin älskade stad.

 

Preliminärt program

Dag 1: Buss från Stockholm till Omberg. Ellen Keys Strand.

Avresa från Stockholms Cityterminal 08.00. Möjlighet att stiga på även vid Södertälje Syd. Vid ankomst Omberg strövar vi i bokskogen i sluttningen ned mot Vättern eller upp till Ombergs topp och utefter Vätterns strand. Vi besöker Alvastra klosterruin.. Besök på kvinnosakskämpen och visionären Ellen Keys hem, Strand. Medhavd matsäckslunch.
   Inkvartering på pittoreska Ombergs turisthotell eller Stocklycke vandrarhem. 4-rätters middag med lokala specialiteter på Turisthotellet!

   Vandring: 4 eller 6 km.  Buss 3 timmar.

Dag 2: Vandring utefter Vättern

Vandra genom ett par naturreservat med storslagen utsikt över Vättern. Vi går direkt från hotellet via Hästholmen och vidare mot Kråkeryd.  Middag och övernattning på Eksjö stadshotell/vandrarhem.

   Vandring 10 eller 18 km. Buss 1,5 tim

Dag 3: Skurugata, Höglandsleden och Eksjö gamla trästad

Kort bussresa till Höglandsleden för start på två olika ställen för grupperna. Under dagen går vi genom Skurugata och bestiger Skuruhatt.  Dagen avslutas med en kortare historisk stadsvandring i Eksjö gamla trästad med stadsarkitekten Lennart Grandelius.
   Middag och övernattning på Eksjö stadshotell/vandrarhem.

   Vandring 10 eller 12 km. Buss 0,5 tim

Dag 4: Höglandsleden mot Eksjö

Vi startar vid Vixensjöarna och går ända in till staden.
   Middag och övernattning på Eksjö stadshotell.

   Vandring 10 eller 15 km. Buss 15 min

Dag 5: Norra Kvill nationalpark, Kvilleken och Sevedleden.

Buss en knapp timme till Norra Kvill där ett par olika vandringsalternativ erbjuds, inkl en bit på den lokala Sevedleden. Vi hinner även med ett besök vid Kvilleken, Sveriges äldsta och största träd.
   Middag och övernattning Oskarshamn.

   Vandring 5 eller 8 km. Buss 2 tim.

Dag 6: Blå Jungfrun nationalpark med båt. Åter Stockholm

Promenad till hamnen och vidare med båt till Blå Jungfrun nationalpark. Vi vandrar i lugn takt runt ön. Dess läge, mitt i Kalmarsund, och dess natur, med klippor och stenar, med ganska branta sluttningar, har spätt på mytbildningen kring ön. Vid återkomst till Oskarshamn går bussen hem mot Stockholm (ankomst kl. 20.00).

   Vandring: 4 km i ganska krävande terräng. Båtfärd 2,5 timme, buss 3,5 timme.

Vår resplan är preliminär eftersom vi vill kunna anpassa den efter t ex väder, deltagare och speciella händelser utefter vägen. Kanske har en vandringsled svämmat över.

   I sällsynta fall tvingas båten till Blå jungfrun ställa in sina turer på grund av väder. Vi besöker då istället Krokshultsbygden, en bit av ett gammaldags Småland med en sällsynt flora och fauna där hägnade gärdesgårdar ramar in slåtterängar och beteshagar. Dessutom återbetalas 350 kr till deltagarna.

Vandringarna

Vandringarna på denna resa är inte speciellt krävande då de går på relativt plan mark, Blå jungfrun undantagen.  Varje dag finns det två olika vandringsgrupper som går olika långt och i lite olika hastighet. 

Mat och logi

Middagarna består av en stor del grönt, ofta med vilt eller fisk. Lunchen gör vi själva vid frukosten och äter som picknick ute i naturen. Välkomstmiddagen första kvällen är 4-rätters på Ombergs Turisthotell.

   Första natten delar vi upp gruppen mellan Ombergs turisthotell och närliggande Stocklycke vandrarhem mitt i bokskogen. Alla rum delar toalett och dusch i korridoren. Tre nätter bor vi i enkel- och dubbelrum på Eksjö stadshotell samt i närliggande vandrarhem. Sista natten bor vi på hotell i Oskarshamn. Är man singelresenär går det utmärkt att boka del i dubbelrum. På alla ställen, utom i Oskarshamn, har vi också möjlighet att erbjuda vandrarhemsboende i ett par flerbäddsrum till ett lägre pris. Då ingår inte lakan och handduk.  I flerbäddsrummen kan i enstaka fall förekomma att män och kvinnor delar rum.

Färdledare

 

Göran Lindwall har arbetat som arbetsmiljöingenjör och har alltid haft ett stort natur- och friluftsintresse. Han har fjällvandrat sedan 70-talet och är rutinerad vandringsledare i Stockholms Vandrareförening.  Dessutom är han vandringsledare i Friluftsfrämjandet. Göran har varit med i planeringen av denna resa.

Dessutom följer 3 andra ledare med från Vandrarföreningen, men dessa är ännu inte bestämda.

Fakta

Datum: 16 - 21 aug 2021

Pris: 8 400 kr i dubbelrum, 9 800 kr i enkelrum, 7 200 kr i flerbäddsrum

I priset ingår
Besök med vandringsledare i de olika naturområdena,
transporter i klimatsmart buss och med båt,
logi enligt bokningsbekräftelsen,
vällagade måltider med picknickluncher,
utförlig deltagarinformation.

I priset ingår ej:  alkoholhaltiga drycker, lunch dag 1, lakan/handduk för vandrarhemsboende

Antal deltagare: 45-52

Resan arrangeras i samarbete med Stockholms vandrareförening. Är du inte redan medlem blir du det lätt genom att gå in på deras hemsida, www.vandra.org.

Karta

  • ekoturism logo
  • DNerbjudande logo
  • Äventyrsresor logo
  • Friluftsfrämjandet logo
  • tågsemester.nu logo
  • WWF logo