Skip to main content

Strövtåg i Smålands nationalparker

Blå jungfrun

Denna långhelg strövar vi i Sydsveriges största myrområde, Store Mosse. Vi besöker bedövande vacker gammelskog med vidsträckta mossmattor och trolska skogssjöar i den okända nationalparken Norra Kvill. Vi vandrar genom vår senaste nationalpark, sjön Åsnen, med över tusen öar. Vi besöker Eksjö, en av Europas bäst bevarade trästäder, där vi guidas av den fd stadsarkitekten. Som pricken över i:et gör vi en båtfärd till magnifika Blå jungfrun, isolerad mitt ute i Kalmarsund. 

Du vandrar i naturen på egen hand, eller med Friluftsfrämjandets erfarna färdledare, Lars Hallgren och Göran Lindwall, reser i klimatsmart buss, bor bra och äter gott tillsammans med likasinnade.

Resan arrangeras i samarbete med Friluftsfrämjandet Mälardalen. Är du inte redan medlem blir du det lätt genom att gå in på deras hemsida, www.friluftsframjandet.se. Det går utmärkt att beställa resan för andra grupper.

Blåkulla, myrområden och gammelskog

Blå jungfrun nationalpark är en mytomspunnen isolerad ö med magnifik siluett. Den gråblå granitkupolen reser sig 86 meter över havet mitt ute i Kalmarsund. Dess utseende har bidragit till att Blå Jungfrun blivit sagornas och folktrons Blåkulla. Den är berömd för sitt fågelliv, för sin vårblomning, mängden av fascinerande grottor samt otillgängliga sten- och klippfält.

Norra Kvill nationalparks otillgängliga skogsområden är opåverkad av det storskaliga skogsbruket just på grund av sin otillgänglighet. Till denna 90-åriga nationalpark är det få som hittar.  Storslagna blockanhopningar, gammelskogen och de skogstjärnarna ger ett vilt landskap som tycks vara skapat för sinnliga skogsupplevelser. Här kan du vandra i egen takt på bra stigar. Den som hellre går i en grupp med våra färdledare gör det. 

Store Mosse är Sydsveriges största myrområde. Beteckningen ”myrhav” är ingen överdrift – det är imponerande vidder som för tankarna till fjällvärlden. Stormyren är den mest ursprungliga naturtypen som finns i södra Sverige. Torvlagret i själva högmossen har vuxit under minst 8 000 år och består till största delen av växtdelar från vitmossa. Skogsbevuxna sanddyner, så kallade rocknar, bildar ett system av öar och åsar i den öppna myren.

Vår allra nyaste nationalpark ligger vid sjön Åsnen. Här får du vildmarkskänsla, en insjöskärgård med ett hundratal stora öar till små skär och ett rikt växt- och djurliv. Det mytomspunna Trollberget i kanten av Åsnen bjuder på spännande skogsvandring. Vi vandrar vidare på den gamla banvallen, över järnvägsbroar och den mäktiga Ulvåsen som skär rakt igenom nationalparken. Banvallen följer också den svåråtkomliga Horgefjorden med sin mosaik av öar, vikar och orörda stränder, ett paradis för häckande fågel. Avslutning vid den vilda Toftåsa myr.

Vi hinner också besöka Eksjö, en av Europas bäst bevarade trästäder, med över 50 kulturminnesmärkta trähus. Den fd stadsarkitekten Lennart Grandelius ger oss en minnesvärd guidning i sin älskade stad.  

 

Preliminärt program

Dag 1: Buss från Alvesta till Åsnens nationalpark

Samling vid Alvesta station, klockan 11.45. (Vi inväntar tåget från Stockholm om det skulle vara försenat.) Buss till Naturum innan vi utforskar Trollberget och vandrar på Banvallsleden utefter stranden fram till Toftåsa myr. Buss till Växjö där det blir välkomstmiddag och övernattning på det 150 år gamla brunnshotellet vid Helgasjöns strand.

OBS! Då SJ på grund av banarbeten har begränsad kapacitet torsdag morgon är tåget från Stockholm med ankomst 11.28 fullbokat. Det finns dock ett tåg som ankommer före 13.00. Vill du boka Smålandsresan nu under maj så kommer Nationalparksresor se till att du blir upphämtad i Alvesta senast 13.30 så att du kan ansluta till gruppen.  Den befinner sig bara några mil bort. Kommer man från annat håll än norrifrån så är det inga problem att få platser på tåget. Ett annat alternativ är att ta nattåget från Stockholm till Lund eller Malmö onsdag kväll 23:09 och sedan välja ett av tågen som går därifrån till Alvesta torsdag morgon. Det blir inte billigare.

Vandring : 6-9 km

Dag 2: Vandring på Store Mosse

Tidig frukost där du också gör ditt lunchpaket. Ta med egen termos. Bussresa till Naturum i Store Mosse, där efter en introduktion till nationalparken olika vandringsalternativ erbjuds. Det är lättvandrat utan nivåskillnader. Matsäckslunch.

Under sen eftermiddag bussfärd till Eksjö för middag och övernattning.

Vandring: 5-14 km beroende på vad du väljer. Du går på egen hand eller följer med någon av våra färdledare.

Dag 3: Eksjö gamla trästad och vandring i Norra Kvill

Vi börjar med en kortare historisk stadsvandring i Eksjö gamla trästad. Buss en knapp timme till Norra Kvill där ett par olika vandringsalternativ erbjuds. Kanske hinner vi även med ett kort besök vid Kvilleken, Sveriges äldsta och största träd.

 Till Oskarshamn. Middag och övernattning.

 Vandring: 5-8 km (beroende på vad du föredrar). Du går på egen hand eller följer med någon av våra färdledare.

Dag 4: Blå Jungfrun med båt. Avslutning i Linköping.

Promenad ner till hamnen där vår båt väntar. Vi vandrar i lugn takt runt ön. Dess läge, mitt i Kalmarsund, och dess natur, med klippor och stenar, med ganska branta sluttningar, har spätt på mytbildningen kring ön. Vid återkomst till Oskarshamn går bussen norrut mot Linköping. Avslutning vid stationen senast 18.45.

Vandring: 4 km i ganska krävande terräng. Du går på egen hand eller följer med någon av våra färdledare.

Vår resplan är preliminär eftersom vi vill kunna anpassa den efter t ex väder, deltagare  och speciella händelser utefter vägen. Kanske har en ovanlig fågelart  setts eller en vandringsled svämmat över. I sällsynta fall tvingas båten till Blå jungfrun ställa in sina turer på grund av väder. Vi besöker då istället Krokshultsbygden, en bit av ett gammaldags Småland med en sällsynt flora och fauna där hägnade gärdesgårdar ramar in slåtterängar och beteshagar. Dessutom återbetalas 350 kr till deltagarna.

Vandringarna

Vandringarna på denna resa är inte speciellt krävande då de går på relativt plan mark, Blå jungfrun undantagen. Oftast finns möjligheten att antingen vandra på egen hand eller tillsammans med våra färdledare. Flera olika långa vandringar erbjuds. Vill du inte gå med gruppen, kan du naturligtvis gå själv eller slå dig samman med någon av dina reskamrater, även om det inte är någon som du kände innan resan började.

Mat och logi

Middagarna består av en stor del grönt, ofta med vilt eller fisk från lokala matproducenter. Lunchen gör vi själva vid frukosten och äter som picknick ute i naturen. Vi bor i dubbel- eller flerbäddsrum på vandrarhem med karaktär. Enstaka enkelrum finns också. I Eksjö är vandrarhemsbyggnaderna flera hundra år gamla. Du tar med egna lakan och handduk. Om man inte har någon medresenär att dela rum med går det ändå att boka del av dubbelrum. I flerbäddsrummen kan i mycket enstaka fall förekomma att män och kvinnor delar rum.

Färdledare

Lars Hallgren är bio-geovetare med stort natur- och friluftsintresse. Han har arbetat med miljö- och hälsoskyddstillsyn men är nu pensionär med tid för aktivt friluftsliv, Han är ledare i Friluftsfrämjandet och styrelseledamot i Enskede lokalavdelning. Han har fjällvandrat sedan 70-talet och är certifierad fjälledare samt skridskoledare. Deltidsarbetar som naturumsvärd och guidar i Tyresta nationalpark och naturum.

Göran Lindwall har arbetat som arbetsmiljöingenjör och har alltid haft ett stort natur- och friluftsintresse. Han är vandringsledare i Friluftsfrämjandet och ordförande i Mälaröarnas lokalavdelning. Han har fjällvandrat sedan 70-talet. Dessutom är han vandringsledare i Stockholms Vandrareförening.

Fakta

Datum: för grupper på begäran

Pris: cirka 6500 kr

I priset ingår:

 • besök med guide eller på egen hand i de olika naturområdena
 • transporter i rymlig buss, logi enligt bokningsbekräftelsen
 • vällagade måltider med picknickluncher
 • två färdledare från Friluftsfrämjandet
 • utförlig deltagarinformation.

I priset ingår ej: anslutningsresa till Alvesta och från Linköping, lunch dag 1, alkoholhaltiga drycker, sängkläder.

Antal deltagare: 20-25  (uppdelat i mindre grupper under vandring)

Karta

 • ekoturism logo
 • DNerbjudande logo
 • Äventyrsresor logo
 • Friluftsfrämjandet logo
 • tågsemester.nu logo
 • WWF logo