Skip to main content

Om Nationalparksresor

Stora upplevelser, små strapatser

Skandinavien har många alltför sällan besökta naturskatter. Många är förvånansvärt okända och ofta är de svåra att nå utan egen transport. Med Nationalparksresor upptäcker du pärlorna. Resorna görs oftast i klimatsmart buss eller med tåg med kvalificerad färdledning och andra naturintresserade. Vi bor och äter på enkla hotell och vandrarhem med atmosfär. Vistelsen i naturen sker till stor del på egen hand eller på strövtåg tillsammans med vår färdledare.

Förutom storslagen natur och nya insikter kan du räkna med bra mat, kunniga guider, sköna sängar och varm omtanke.

Tomas
Tomas Bergenfeldt

Nationalparksresor började sin verksamhet 2018, men är en del av Ekoäventyr AB som har arbetat med ekoturism och friluftsliv i närmare 30 år. Ägare och VD är Tomas Bergenfeldt. Tomas har ägnat större delen av sitt yrkesverksamma liv åt att skapa naturnära upplevelser med lokal förankring världen över. Redan 1984 grundade han Äventyrsresor AB och introducerade därmed själva begreppet ”äventyrsresor” i Sverige, en okänd företeelse dessförinnan. Äventyrsresor introducerade även begreppet ekoturism i Sverige, var först med ballongflygning över Stockholm liksom med att arrangera kommersiella kajakturer i skärgården. Efter att ha varit delaktig i Äventyrsresor i över två decennier grundade Tomas Stockholm Adventures som bland annat hjälper gästande besökare att upptäcka Stockholm från cykelsadeln och skärgården i kajak eller segelbåt. Nu är det dock Nationalparksresor för hela slanten - klimatsmarta resor främst arrangerade för de som bor i Sverige.

Hållbart och lokalt förankrat

Nationalparksresor arrangerar resor till några av Skandinaviens allra finaste naturområden. Vi är måna om en hållbar turismutveckling som bygger på ett medvetet ekologiskt och ekonomiskt tankesätt med lokal förankring. Det ger också roligare och mer innehållsrika upplevelser. På våra resmål samarbetar vi alltid med lokala företag och entreprenörer.

Vi reser klimatsmart, oftast med buss som körs på 100 % förnybart bränsle, så kallat HVO och med bussar som är miljöcertifierade enligt ISO 14001. När det är möjligt använder vi naturligtvis även tåg. Maten som ingår är oftast ekologisk och/eller lokalproducerad samt är så lite klimatpåverkande som möjligt. 

Färdledare

Hasse Berglund

Hasse Berglund är naturvårdsbiolog som arbetat med skyddad natur och våra nationalparker på Naturvårdsverket, som kommunbiolog och på Länsstyrelsen. Hasse har 40 års erfarenhet av att vara färdledare, både här hemma och internationellt. Intresset rör både fåglar, andra djur, växter samt de ekologiska samspelen.

Tomas Carlberg

Tomas Carlberg är biolog och journalist på Artdatabanken. Han arbetar som redaktör för bokverket Nationalnyckeln till Sveriges flora och fauna och för tidskriften Fauna och Flora. Tomas har 25 års erfarenhet som färdledare, både här hemma och internationellt.

CLAES GRUNDSTEN

Claes Grundsten är en riktig fjällentusiast och författare till många böcker, bland annat praktverket ”Sveriges nationalparker”. Han är också en av Sveriges mest kända naturfotografer. Under 15 år var han anställd på naturvårdsverket och arbetade med nationalparksfrågor. 

 

Charlotte Permell 

Charlotte är Världsnaturfonden WWF Ekos chefredaktör. Med samma entusiasm som hon guidade i SVT:s Mitt i naturen tar hon nu med oss ut till våra Svenska Pärlor. Hon leder då och då också internationella naturresor. 

Ola Jennersten

Ola är naturexpert på Världsnaturfonden WWF och har arbetat i decennier för att skydda vår svenska natur, med hagmarker och fjäll såväl som med gammelskogar. Med sin enorma kunskapsbank öppnar han våra ögon för den enorma rikedomen i vår egen natur.

Torbjörn Hegedüs

Torbjörn Hegedüs arbetar på Världsnaturfonden WWF bland annat som ansvarig för kampanjen Svenska Pärlor. Tidigare ordförande för Västmanlands ornitologiska förening och aktivt engagerad i flera naturskyddsprojekt. Torbjörn har lett flera fågel- och naturresor i Sverige.

Isak Isaksson

Isak är erfaren biolog och naturvårdare. Han har arbetat som färdledare och guide i 30 år, både i Sverige och internationellt. Isak arbetar till vardags som sakkunnig inom naturvård på Svenska Naturskyddsföreningen. 

Henrik Waldenström

Henrik är mångårig naturkulturguide i  allmänhet och fågelguide i synnerhet, kanske Sverges mest kände. Han arbetar med Grönare städer på Världsnaturfonden WWF, och är initiativtagare till Kungliga nationalstadsparken (Ekoparken) i Stockholm.

Högbergs buss

De flesta av våra bussresor i östra Sverige körs av Högbergs buss, ett 40 år gammalt familjeföretag från Uppsala. Bussarna körs normalt på 100 % förnybart bränsle, så kallat HVO. Trådlöst internet finns i de flesta fordon. Några bussar har hörslinga. Högbergs buss är certifierat i Kvalitet, ISO 9001, Miljö, ISO 14001 och Arbetsmiljö OHSAS 18001. Det är oftast med Högbergs buss du får tala om du ringer till oss.

  • ekoturism logo
  • DNerbjudande logo
  • Äventyrsresor logo
  • Friluftsfrämjandet logo
  • tågsemester.nu logo
  • WWF logo