Nationalparkerna Tiveden, Norra Kvill och fågelsjön Tåkern

En långhelg med strövtåg i bedövande vacker gammelskog med stenblocksterräng, vidsträckta mossmattor och trolska skogssjöar i nationalparkerna Tiveden och Norra Kvill. Vidare till Tåkern som anses vara Nordeuropas finaste fågelsjö med ett Naturum ritat av Gert Wingårdh. Södra Östergötland är glesbefolkat med storskogar och kuperad natur. Vårens blomsterprakt är en begivenhet i sig. Du vandrar i naturen på egen hand, eller med vår färdledare, men reser, bor och äter tillsammans med likasinnade. En liknande resa går i år i samarbete med Dagens Nyheter.

Filmen producerad av Björn Röhsman för Naturvårdsverket.

Här hittar du en kort film Norra Kvill, med lite tysk text, men bilderna visar på den fina naturen. 

Gammelskog och klara skogssjöar

Tivedens otillgängliga skogsområden på gränsen mellan Närke och Västergötland var tidigare känt för sina stråtrövare. Skogen är opåverkad av det storskaliga skogsbruket just på grund av sin otillgänglighet. Storslagna blockanhopningar, gammelskogen och de klara skogstjärnarna långt från civilisationen ger ett vilt landskap som tycks vara skapat för sinnliga skogsupplevelser. Här kan du vandra i egen takt på bra, men kuperade stigar. Den som hellre går i en grupp med vår färdledare gör det. 

Norra Kvill nationalpark i norra Småland erbjuder på många sätt liknande upplevelser som Tiveden, men till denna 90 år gamla nationalpark är det få som hittar. Kan det ha varit här som John Bauer fick sin inspiration?

Fågelsjön Tåkern i Östergötland är en av Nordeuropas finaste fågelsjöar med ett 130-tal häckande arter i och kring de stora vassområdena. På de vidsträckta strandängarna finns en fin flora med olika orkidéer och majviva. Naturrum, ritat av stjärnarkitekten Gert Wingårdh, öppnade för bara några år sedan, även det med vassen som ett viktigt inslag. På alla ställen under resan finns tid för kortare eller längre strövtåg, på egen hand eller tillsammans med dina medresenärer.

Preliminärt program

Denna resplan liknar den som genomförs för Dagens Nyheters prenumeranter den 6-8 juni. Bland annat Ekopark Omberg och Ellen Keys Strand på Omberg tillkommer. 

Dag 1: Vandring i Tivedens nationalpark

Samling 07.30 på Cityterminalen i Stockholm för 3,5 timmes bussfärd till Tivedens nationalpark. Möjlighet att stiga på i Södertälje Syd eller Örebro. Vid huvudentréns lilla utställning välkomnar en naturguide som berättar om parkens historia och olika vandringsmöjligheter. Här finns alltifrån korta slingor på ett par kilometer till 7-kilometersleden runt skogssjön Trehörningen. Lunchen tar du med hemifrån i form av matsäck. Vi övernattar i Ösjönäs där det finns bastu och badtunna alldeles vid Trehörningens strand. Middag med lokal anknytning. Våra värdar Jessica och Klas berättar lite om bygden och om det pågående samarbetet mellan Sveaskog, länsstyrelse och turistaktörer för att göra naturen ännu mer attraktiv för besökare. 

Vandring: 2-10 km (beroende på vad du föredrar) i kuperad terräng. Du går på egen hand eller följer med vår färdledare på en kortare vandring.

Dag 2: Fågelsjön Tåkern

Frukost i matsalen där du också får ett lunchpaket. Ta med egen termos. Buss 1,5 timme till Nordens kanske finaste fågelsjö, Tåkern. Besök på sjöns modernt designade Naturum. Egna strövtåg eller med guide i mindre grupper i Naturum och på vandringsslingorna på långa spänger i vassen och längsmed sjön. Matsäckslunch. Under eftermiddagen bussfärd till Sommarhagen i södra Östergötland. Innan middagen finns det tid för en kortare vandring eller paddeltur.

Vandring: 2-8 km beroende på vad du väljer.

Dag 3: Norra Kvill nationalpark

Buss 1 timme till Norra Kvill Nationalpark. Strövtåg i denna sällan besökta nationalpark med dess gammelskog och trolska skogssjöar. Matsäckslunch. 3,5 timmes bussresa tillbaka till Stockholm med hemkomst senast vid 19-tiden.

Vandring: 2,5-6 km (beroende på vad du föredrar). Du går på egen hand eller följer med vår guide på en kortare vandring.

 

Mat och logi

Middagarna består av en hel del grönt, ofta med  fisk eller vilt från lokala matproducenter. Lunchen äter vi som picknick ute i naturen. Mitt i Tivedens magiska skogar bor vi i Ösjönäs i lyxsafaritält, flerbädds-, dubbel- eller enkelrum med delad toalett och dusch. Här finns möjlighet att bada bastu eller badtunna vid den idylliska sjön Trehörningen. I Sommarhagen i södra Östergötlands ”vildmark” blir det hotellstandard med toalett och dusch på rummet, men med varierad rumsstorlek. Nationalparksresors boenden ligger generellt läckert mitt ute i naturen med egna möjligheter till äventyr före middag eller frukost. Om man inte har någon medresenär att dela rum med går det ändå att boka del av dubbelrum. Antalet platser i flerbädds- och enkelrum är begränsat.

Vår färdledare

Hasse Berglund

Hasse Berglund är naturvårdsbiolog som arbetat med skyddad natur och våra nationalparker på Naturvårdsverket, som kommunbiolog och på Länsstyrelsen. Hasse har lång erfarenhet av att vara färdledare, både här hemma och internationellt. Intresset rör både fåglar, andra djur, växter samt de ekologiska samspelen. 

Fakta

 Datum:  6-8 juni 2019

Resan är bokningsbar för Dagens Nyheters prenumeranter. 

Pris per person:  från 5700 kr

I priset ingår: del i bekväma flerbädds-, dubbel eller enkelrum, vällagade middagar med lokala inslag, rejäla frukostar och matsäckspaket, kvalificerade naturguider, busstransporter enligt program, utförlig information med kartor.

I priset ingår ej: matsäck dag 1, termos, alkoholhaltiga drycker, avbeställningsskydd.

Deltagarantal: minst 20, max 30

Möjlighet finns också att stiga på i Södertälje Syd (08.00) och Linköping (09.45).

Resans genomförs i samarbete med DN Erbjudanden.

Karta

  • ekoturism logo
  • DNerbjudande logo
  • Äventyrsresor logo
  • Friluftsfrämjandet logo
  • tågsemester.nu logo
  • WWF logo