Skip to main content

Natur och kultur i midnattssolens Lofoten

Pris från:
19 900:-
Dagar:9
  • Nattåg Stockholm – Narvik - Stockholm i liggvagn,
  • busstransfer Narvik-Lofoten tur och retur, transporter i samband med studiebesöken och mellan boendena,
  • logi i Henningsvaer och på västra Lofoten,
  • två middagar,
  • färdledare på tåg och buss och temaresan, flera lokala personaliteter och specialguider,
  • utförlig deltagarinformation.
  • I priset ingår ej: måltider (förutom 2 middagar), eventuella tilläggsaktiviteter, avbeställningsskydd.
Boka resa
 
 
 
 
Skönheten på denna plats
är helt enkelt häpnadsväckande.
Lonely Planet.
 

På Lofoten reser sig de höga fjälltopparna upp mot den arktiska himlen som kyrktorn. Mellan bergen ligger små idylliska byar som har lockat till sig en brokig blandning fiskare, friluftsmänniskor och konstnärer. Prova lokala delikatesser med skaldjur och lamm, upptäck vita sandstränder och besök vikingamuseet Lofotr. Områdets magnifika ljusförhållanden har inspirerat konstnärer under många årtionden. Fågelliv och blomsterprakt på försommaren har få motstycken. Hit går vår natur- och kulturresa med Lina Sundgren som ledare. Lina är från Skåne men har bott flera år på Lofoten och har utforskat de flesta hörn av ögruppen.

Denna resa är en del av Tågsemestergruppens första helt egen tågresa med Susanna och Andreas som värdar. Under tågresan kommer vi ha föredrag och flera olika sociala aktiviteter. Förutom denna resa erbjuder vi med samma tåg ett grundpaket med framför allt resa och boende.

Resan är ett samarbete mellan Tågsemester.nu och Nationalparksresor. OBS! Sista bokningsdag är 1 april 12.00! Därefter kan endast enstaka platser finnas.

Ståtliga berg, djupa fjordar och en levande kultur

Långt ovanför polcirkeln sträcker Lofotenöarna sig ut i Norska havet. Som besökare i denna vilda utpost blir man lätt tagen av regionens ståtliga berg, djupa fjordar och långa sandstränder. Den som är ute efter oförglömliga naturupplevelser lär inte bli besviken. Det varierade landskapet inbjuder till så vitt skilda aktiviteter som vandring, fiske och kajak.

Lofotens koppling till vikingarna är stark och levande. På Lofotr Vikingmuseum i Borg kliver du rakt in i de norska vikingarnas vardagsliv. Här finns det största långhus som arkeologer hittat från vikingatiden – en 83 meter lång byggnad som har byggts om till museum. Områdets snabbt föränderliga väder och de magnifika ljusförhållandena har inspirerat konstnärer under många årtionden. Besök några av Lofotens alla konstgallerier och fotoutställningar så får du se själv!

Fisket var länge den största anledningen till att människor bosatte sig här, och det bidrar än idag till att många stannar. De små fiskebyarna bidrar stort till Lofotens oemotståndliga charm. Glöm inte bort att prova den typiska torkade fisken, som ingår i många maträtter på lokala restauranger.

Lofotens klimat är mycket mildare än andra delar av världen på samma breddgrad, tack vare den varma Golfströmmen. Under juni skiner solen som mest medan det statistiskt regnar mindre än i Stockholm. Från maj till juli är det ljust hela dygnet.

 

Tågresan

Tågresan är en del av upplevelsen. Vi kommer passera många fina platser och sträcka Kiruna-Narvik anses som Sveriges finaste tågsträcka. Under resan blir det föredrag, någon tävling, socialt umgänge mm. Våra värdar, Susanna och Andreas, kommer berätta om vad som händer kring Facebookgruppen och Tågsemeser.nu.

Steingrim Sneve kommer att guida oss mellan Kiruna och Narvik. Steingrim brinner för Nordkalottsamarbetet och har speciellt intresserat sig för historien kring Malmbanan och byggandet av denna stora industrianläggning. Vi passerar också kända platser som Lapporten, Abisko, Torne träsk, Björkliden och Riksgränsen. 

De flesta av deltagarna kommer att åka och bo i våra egna ligg- och sittvagnar, men några deltagare kan få bo i någon av de övriga vagnarna. Sängkläder ingår i både ligg-och sovvagnar.  Läs mer nedan om tågvagnarna. Det går utmärkt att sitta i kupéerna när det inte är sovdags, men med på uppresan har vi också med en egen sittvagn där vi kan umgås.  

Liggvagn

Kupén har sex platser och du bäddar själv. Dagtid är mellanbädden nedfälld så att det går att sitta bekvämt. Bäddutrustningen består av filt, kudde och lakan. Toalett och bagageutrymme finns i korridoren. Det finns tre kupéalternativ att välja på: dam-, herr- eller mixad kupé.

Sovvagn

Kupé för 3 personer med färdigbäddade sängar. God komfort med mjukare sängar än i liggvagn. WC, dusch och bagageutrymme i korridor. Handduk ingår. Dagtid fälls mellansängen upp och nedersta sängen används som soffa. Kupén har två bagagehyllor. Eluttag med 230 V (för rakapparat och dylikt) och handfat finns i kupén. Två toaletter samt dusch är placerade i korridoren.

Preliminärt program

Lördag 1 juni   Avfärd Stockholm

Tåget går 18.11 från Stockholms Central. Under färden kommer vi ha välkomstträff och berätta om allt som hänt kring Tågsemester. Det går att gå på tåget i Uppsala (18.45), Gävle ( 20.00), Sundsvall (22.45) eller Luleå (05.00). Priset är detsamma.

Söndag 2 juni   Narvik-Lofoten

Vi färdas på Sveriges vackraste järnvägssträcka förbi Abisko mot Riksgränsen med vyer över fjällen och Torne träsk. Under färden från Kiruna kommer vi ha kvalificerad guidning om de vackra  platser vi passerar. Ankomst Narvik 12.54. Storslagen bussfärd 3 timmar till Lofoten och vårt boende i Henningsvaer. Välkomstmiddag med informationsmöte. 

Måndag 3 juni  Henningsvaer

Kulturvandring i Henningsvaer och får en inblick i  dagens sjudande kulturliv med besök på omdaningsprojekten Trevarefabrikken och Engelskmannsbrygga med hantverk och gallerier. Vi träffar flera lokala personligheter, bl a Alf Per Johansen som bott här hela livet och som kan berätta om historia och nutid. Kanske är det idag du beställer den lokala fiskrätten, bacalao. Vi kommer även besöka Kaviarfabrikken, en internationell mötesplats för samtidskonst. I juni pågår utställningen Creation of a Moment med 31 internationella konstnärer. Vi  får en visning av Kaviarfabrikkens grundare Venke Hoff, som med sin konsthall verkligen satt Lofoten på konstkartan.

Tisdag 4 juni   Henningsvaer och vandring

Idag får vi insikt i Lofotens fiskeindustri, bland annat genom ett besök på Full Steam. Högsäsongen är under vinter och vår men mycket finns att se och höra även nu. Vi får höra om torrfiskens historia och hur processen går till. Det bjuds på delikatessen torsktunga,, tran och färsk kaviar.

Ledig eftermiddag. För den som vill gör vi en vandring på Festvågtind, med stålande utsikter i alla riktningar. Här finns kortare och längre alternativ.

Onsdag 5 juni  Naturexkursion Gimsöya

Tidig morgon. Vi åker med naturfotografen och ornitologen John Stenersen till en av hans favoritutfyktsmål, Gimsöya. Här gör vi några timmars strövtåg och får lära oss mer om Lofotens fåglar, valar mm. Åter Henningsvaer till lunch. Fri eftermiddag.

Torsdag 6 juni

Idag börjar vi dagen med ett par timmar storslagen resa till den västligaste delen av Lofoten. På vägen stannar vi vid vikingamuseet och Galleri 2 grundat av den kände norsk-amerikanske konstnären Scott Thoe. Han är känd för sina monumentala konstprojekt, bl a ett förslag att bygga en bro av stridsvagnar vid den tysk-polska gränsen, ett billigare alternativ till att demolera 40 000 stridsvagnar. Tid för kortare strövtåg.

Fredag 7 juni  

Vi tar båten över den storslagna Reinefjorden för att göra en kort vandring (2-3 km) till Bunesstranda, Lofotens kanske allra vackraste strand. För den som vill finns möjlighet att bestiga Helvetestinden. Idag finns också möjlighet att följa med på en halvdags fisketur. Avslutningsmiddag.


Lördag 8 juni    Hemåt

Buss 09.00 mot Svolvaer och Narvik. 15.15 tåg mot Stockholm. (Ankomst Luleå 22.20)

Söndag 9 juni  Hemkomst

Tåget anländer Stockholm kl 09.45. (Ankomst Sundsvall 05.00, Gävle 07:45 och Uppsala 09.00)

Observera att tågtiderna är preliminära!

Senast 6 veckor innan avfärd kommer en utförlig deltagarinformation.

Mat och logi

Rorbuer är ursprungligen små stugor som ligger precis vid vattnet och användes vid vinterns torskfiske då många människor kom från när och fjärran för att delta i fisket. Nu är rorbuerna modernt upprustade eller nybyggda för att kunna ta emot besökare. Sängkläder och handduk ingår. Tyvärr är inte husdjur välkomna på  boendena.

I resan ingår en välkomst- och avskedsmiddag, men inga andra måltider. Ett par dagar kommer du ha möjlighet att äta lunch på de ställen vi besöker. Kanske beställer du Lofotsspecialiteten, Bacalao, en fiskrätt lagad på den klassiska torrfisken. I övrigt köper du in mat till frukost och lunchpaket tillsammans med dina medboenden. Ombord på tåget finns en restaurangvagn.

Under vistelsen på Lofoten bor du de första nätterna i Henningsvaer Rorbuer, precis vid vattnet. De ser lite olika ut, men de flesta har två sovrum, alla toa/dusch och välutrustat kök. Här finns flera olika restauranger att välja på, liksom livsmedelsbutik. De två sista nätterna bor vi längst ute i väster i närheten av byn Reine.

Om man inte har någon medresenär att dela rum med går det ändå att boka del av dubbelrum.

Våra ledare

Lina Sundgren är vår färdledare på natur- och kulturresan. Hon besökte Lofoten första gången 2005 för att ta en paus från sina högskolestudier och studera friluftsliv på Lofoten Folkhögskola. Detta utvecklades senare till att hon kombinerade att bo i Lofoten, Henningsvaer, stora delar av året med att arbeta som reseledare i Italien. Lina har en civilingenjörsexamen i ekosystemteknik och arbetar idag som risksamordnare på Skanska och bor i Malmö.Lina Sundgren, ledare på natur- och kutlurresan

 

 

 

 

 

Susanna Elfors har grundat Tågsemestergruppen på Facebook. Hon har en lång erfarenhet av att utveckla koncept som gör det lätt att leva hållbart. Susanna har en doktorsexamen i stadsplanering och miljö från KTH och har arbetat med stadsutvecklingsfrågor och lokal hållbarhet som anställd och som entreprenör. Tillsammans med Andreas Sidkvist driver hon Tågsemesterbyrån och Tågsemester.nu. Kommer att vara med på främst tågresan.

 

 

 

 

 

 

Andreas Sidkvist en social entreprenör och visionär som brinner för att rädda världen. Andreas har tio års erfarenhet av att arbeta som projektledare och kommunikatör med fokus på hållbarhet. Han har studerat turism och statsvetenskap.  Tillsammans med Susanna Elfors driver han Tågsemesterbyrån och Tågsemester.nu. Kommer att vara med på främst tågresan.

 

 

 

 

 

Väder och midnattssol

Visst kan Norge vara regnigt, men statistiskt sett regnar det mindre på Lofoten i juni än det gör då i Stockholm. Det är Lofotens torraste månad. Temperaturen är naturligtvis lägre på dessa breddgrader, i snitt 12 grader, så en varm tröja, mössa och en bra vind-/regnjacka kan komma väl till pass.I juni regnar det mindre än i Stockholm

Midnattssolen lyser från maj till juli. Vill du ha mörkt när du sover är det bäst att ta med ögonmask. Finns bl a på Apoteket.

Fakta

Datum: 1-9 juni 2019

Pris:  19.900 kr i dubbelrum, 3.900 kr i enkelrum.  Tillägg:: sovvagn för 3 personer tur och retur +400 kr/person,för 2 personer +1000 kr/person.

I priset ingår

Nattåg Stockholm – Narvik - Stockholm i liggvagn, busstransfer Narvik-Lofoten tur och retur, transporter i samband med studiebesöken och mellan boendena, logi i Henningsvaer rorbuer och på västra Lofoten, två middagar, färdledare på tåg och buss och temaresan, flera lokala personaliteter och specialguider, utförlig deltagarinformation.

I priset ingår ej: måltider (förutom 2 middagar), eventuella tilläggsaktiviteter, avbeställningsskydd.

Antal deltagare: 20-27

Här kan du läsa mer om vårt grundpaket. Denna resa går med samma tåg och bussar men har andra boenden på Lofoten.

Karta

Avgångar & priser

AvresaDestinationLediga platserFrån pris
1/6Natur och kultur i midnattssolens LofotenMer än 419 900:-Boka
  • ekoturism logo