Skip to main content

Med tåg till midnattssolens Lofoten

De storslagna vyerna avlöser varandra. Foto Terje Rakke
Tretåiga måsar häckar där de kommer åt. Foto Roger Johansen
Namnet torsk kommer ursprungligen från
Trollfjorden
 
 
 
 
”Världens vackraste skärgård! Skönheten på denna plats
är helt enkelt häpnadsväckande.
Lonely Planet.
 
Heidi Avilan

På Lofoten reser sig de höga fjälltopparna upp mot den arktiska himlen som kyrktorn. Mellan bergen ligger små idylliska byar som har lockat till sig en brokig blandning fiskare, friluftsmänniskor och konstnärer. Prova lokala delikatesser med skaldjur och lamm, upptäck vita sandstränder och besök vikingamuseet Lofotr. Hit går Stjärnklubbens/HDpassets tågresa. Under själva tågresan kommer vi ha föredrag och olika sociala aktiviteter. Vi erbjuder ett grundpaket,  där du själv väljer vad du vill göra på Lofoten, samt ett tilläggspaket som kombinerar natur och kultur. Med på resan är Sydsvenskans och Helsingborg dagblads politiska chefredaktör Heidi Avellan. som bland annat kommer tala om Norgevitsar! Hon talar också om Nordkalottens strategisk betydelse, som ökar i takt med uppvärmningen. 

"Det var en oförglömlig resa, mättad med underskön natur, äventyr och nya vänner."  Tullan Willén

Sommaren 2019 arrangerade Nationalparksresor en liknande resa tillsammans med Tågsemestergruppen på Facebook. Läs här vad deltagarna tyckte.

Resan skulle gått i juni 2020, men flyttas på grund av coronapandemin till juni 2022.

Ståtliga berg, djupa fjordar och en levande kultur

Långt ovanför polcirkeln sträcker Lofotenöarna sig ut i Norska havet. Som besökare i denna vilda utpost blir man lätt tagen av regionens ståtliga berg, djupa fjordar och långa sandstränder. Den som är ute efter oförglömliga naturupplevelser lär inte bli besviken. Det varierade landskapet inbjuder till så vitt skilda aktiviteter som vandring, cykling, fiske, dykning, golf, kajak och forsränning. Lofoten är också en av världens nordligaste – och en av Norges bästa – platser att surfa på.

Fisket var länge den största anledningen till att människor bosatte sig här och det bidrar än idag till att många stannar. De små fiskebyarna bidrar stort till Lofotens oemotståndliga charm. Glöm inte bort att prova den typiska torkade fisken som ingår i många maträtter på lokala restauranger.

Lofotens koppling till vikingarna är stark och levande. På Lofotr Vikingmuseum i Borg kliver du rakt in i de norska vikingarnas vardagsliv. Här finns det största långhus som arkeologer hittat från vikingatiden – en 83 meter lång byggnad som har byggts om till museum. Områdets snabbt föränderliga väder och de magnifika ljusförhållandena har inspirerat konstnärer under många årtionden. Besök några av Lofotens alla konstgallerier och fotoutställningar så får du se själv!

Lofotens klimat är mycket mildare än andra delar av världen på samma breddgrad, tack vare den varma Golfströmmen. Under juni kan vädret variera en hel del men det regnar statistiskt mindre än i stora delar av Sverige. Från maj till augusti är det dagsljus dygnet runt!

Svolvaer

Svolvaer är huvudort på Lofoten men bara med några tusen invånare. Stadsberget heter Fløyen, vars topp "Svolværgeita" är berömt med sina två horn. Härifrån kan många utflykter med buss, båt och till fots göras.

Några kilometer utanför Svolvaer ligger Kabelvåg, Lofotens äldsta fiskeläge. Här hittar man bl a Lofotsmuseet och Lofotsakvariet.

Det är på en ö i  Svolvaers hamn, Svinöya, vi erbjuder boenden. För den som vill kommer det finnas möjlghet att kvällstid träffa våra andra tågresenärer på en av oss rekommenderad pub/restaurang. 

Resan är i första hand en resa för Sydsvenskan och Helsingborgs dagblads läsare, men alla kan följa med. Tåget går via Stockholm och upp genom Sverige så det finns flera påstigningsmöjligheter. Du kan enkelt prova på att prenumerera kostnadsfritt de första två månaderna.
prenumerera.sydsvenskan.se
prenumerera.hd.se

Natur och kultur på Lofoten - tilläggspaket

Lofotens långsträckta ögrupp sträcker sig långt väster ut och stupar rätt ner i Atlanten, Lofotväggen. Mellan bergen ligger små idylliska fiskebyar som har lockat till sig en brokig blandning fiskare, friluftsmänniskor och konstnärer. Möjligheterna till starka naturupplevelser och fina vandringar är många. Vikingamuseet Lofotr berättar om hur viktig ögruppen var redan på den tiden. Områdets magnifika ljusförhållanden har inspirerat konstnärer under många årtionden. Allt detta får vi ett smakprov på i vårt tilläggspaket med tema natur och kultur. Ledare är Lina Sundgren, skåning som tillbringat flera år på Lofoten eller Anders Elmfors, biolog med bas i Skåne och en av Sveriges mest erfarna färdledare på natur- och vandringsresor. 

Lofotens koppling till vikingarna är stark och levande. På Lofotr Vikingmuseum i Borg kliver du rakt in i de norska vikingarnas vardagsliv. Här finns det största långhus som arkeologer hittat från vikingatiden – en 83 meter lång byggnad som har byggts om till museum.

Områdets snabbt föränderliga väder och de magnifika ljusförhållandena har lockat många konstnärer och naturfotografer. Vi besöker några av Lofotens alla konstgallerier.

Henningsvaer

Henningsvær är Lofotens mest välkända fiskeläge, också ibland kallat Nordens Venedig. I byn bor 500 invånare och på vintern är det centrum för världens största torskfiske då det sjuder av liv i hamnen. Byn och dess omgivningar erbjuder stora naturupplevelser. ”Huvudgatan” är hamnen, men längre bak ligger en färgrik blandning av bostadshus, butiker, verkstäder och kaféer. Runt samhället hittar man de karakteristiska torkställningarna för fisk, även kallat ”Lofotens katedraler”.

Preliminärt program

Resan är flyttad till juni 2022. Programmet kommer då att likna nedanstående.
 
Onsdag 23 juni 2021 Henningsvaer
Buss till  Henningsvaer där vi får en inblick i dagens sjudande kulturliv med besök på de ombyggda Trevarefabrikken och Engelskmannsbrygga med hantverk och gallerier. Vi träffar flera lokala personligheter, bl a Alf Per Johansen som bott här hela livet och som kan berätta om historia och nutid. Kanske är det idag du beställer den lokala fiskrätten, bacalao. Vi kommer även besöka Caviar Factory, en internationell mötesplats för samtidskonst. Vi hoppas att få träffa dess grundare, Venke och Rolf Hoff, vilka med sitt galleri verkligen satt Lofoten på konstkartan. Vi får insikt i Lofotens fiskeindustri och dess historia.

Torsdag 24 juni Vandringsdag
Vandring i bergen kring Svolvaer, Tjelbergtind och/eller Flöja. Det blir en grupp med lättare vandring som klaras av alla som gillar att röra på sig och en grupp som gör en mer utmanande tur. Vi anpassar turerna efter väder och deltagarna, men observera att bergen i Lofoten ofta är brantare än vad vi är vana vid i Sverige.


Fredag 25 juni Utflykt västerut
Idag gör vi en storslagen resa västerut. Vi besöker vikingamuseet och Galleri 2 grundat av den kände norsk-amerikanske konstnären Scott Thoe. Han är känd för sina monumentala konstprojekt, bl a ett förslag att bygga en bro av stridsvagnar vid den tysk-polska gränsen, ett billigare alternativ till att demolera 40 000 stridsvagnar. Tid för kortare strövtåg i de storslagna omgivningarna finns också.

Lördag 26 juni  Havsörnssafari och besök i Trollfjorden
Med chartrad båt genom Lofotens fjordar för att besöka Trollfjorden och Raftsundet, kanske de mest besökta fjordarna i Norge. På vägen fiskar vi upp några torskar för att locka till oss de talrika havsörnarna som finns i området. Detta är en halvdagstur. (Just denna dag kan man boka separat om man inte vill boka hela Natur och kulturpaketet. Denna tur genomförs gemensamt för båda grupperna.)

Söndag 27 juni
Fri tid

Ordningsföljden på dagarna kan komma att  ändras. Varje dag återvänder vi till vårt boende på Svinöya.

OBS! Tilläggspaketet kan komma att genomföras med två grupper med max 15 i varje grupp. Ordningsföljden på dagarna blir olika så att grupperna inte "kolliderar".

Våra ledare

Lina Sundgren, med lång erfarenhet av Lofoten, eller Anders Elmfors, biolog och en av Sveriges mest erfarna färdledare på natur- och vandringsresor. Han leder resor till de flesta delar av världen.

FAKTA

Pris: 5 900 kr

I priset ingår
Vandringar och studiebesök med flera lokala personligheter och specialguider, fisksoppa på båtturen, inträden, transporter i minibuss och båt i samband med studiebesöken, färdledare.

I priset ingår ej: måltider, förutom lokal fisksoppa på havsörnssafarin.

Antal deltagare: 10-15

Detta tilläggspaket bokas samtidigt som huvudresan från Skåne.


Tågresan

Tågresan är en del av upplevelsen. Vi kommer passera många fina platser och sträckan Kiruna-Narvik anses som Sveriges vackraste tågresa. Under resan blir det föredrag och socialt umgäng. 

Med på resan är  Sydsvenskans politiska chefredaktör Heidi Avellan. Heidi är fd Nordenkorrespondent och kommer samtala om varför älskar vi Norgevitsar; såta vänner och konkurrenter. Men också om förändringar i Arktis – nu när isen smälter pågår kapplöpningen mot norr. 

Mellan Kiruna och Narvik kommer vi bli guidade om Nordkalottsamarbetet, historien kring Malmbanan och byggandet av denna stora industrianläggning. Vi passerar också kända platser som Lapporten, Abisko, Torne träsk, Björkliden och Riksgränsen. 

De flesta av deltagarna kommer att åka och bo i vår egen sovvagn men vi har också några kupéer i en liggvagn. Sängkläder ingår i både ligg-och sovvagnar.  Läs mer nedan om tågvagnarna. Det går utmärkt att sitta i kupéerna när det inte är sovdags, men med på uppresan har vi också med en egen sittvagn där vi kan umgås.

Liggvagn

Kupén har sex platser och du bäddar själv. Dagtid är mellanbädden nedfälld så att det går att sitta bekvämt. Bäddutrustningen består av filt, kudde och lakan. Toalett och bagageutrymme finns i korridoren. Det finns två kupéalternativ att välja på: dam- eller mixad kupé, men i begränsat antal.

Sovvagn

Kupé för 3 personer med färdigbäddade sängar. God komfort med mjukare sängar än i liggvagn. WC, dusch och bagageutrymme i korridor. Handduk ingår. Dagtid fälls mellansängen upp och nedersta sängen används som soffa. Kupén har två bagagehyllor. Eluttag med 230 V (för rakapparat och dylikt) och handfat finns i kupén. Två toaletter samt dusch är placerade i korridoren. Dam- och herrkupéer, men det finns möjlighet att mot en extra kostnad boka en egen kupé för 2 personer.

Preliminärt program

Så här var programmet planerat  2021 och kommer  se liknande ut 2022.

Måndag 21 juni 2021  Avfärd Skåne

Tåget går kl. 13 från Malmö, kl. 18 från Stockholms Central. Under färden kommer vi ha välkomstträff ombord. Det går att boka tåget från Helsingborg, Lund eller Hässleholm också. Även möjlighet att ansluta i Stockholm, Uppsala eller Luleå. I Stockholm byter vi tåg.

Tisdag 22 juni   Narvik-Lofoten

Vi färdas på Sveriges vackraste järnvägssträcka förbi Abisko mot Riksgränsen med vyer över fjällen och Torne träsk. Under färden från Kiruna kommer vi ha kvalificerad guidning om Malmbanan och de vackra  platser vi passerar. Ankomst Narvik kl. 13. Buss till Svolvaer ned ankomst kl 16. Välkomstmiddag och informationsmöte på Torrfiskloftet på Svinöya Rorbuer.

Onsdag 23  - söndag 27 juni      På egen hand (eller med tilläggspaketet)

Du utforskar Lofoten på egen hand eller på några bokningsbara aktiviteter. Buss-, båt-, kajak, fiske- eller cykelutflykter med mera.

Flera kvällar kan den som vill träffa sina medresenärer på en bar/restaurang i hamnen. Här kanske du hittar andra som vill göra utflykter tillsammans med dig. Här hittar du ofta också vår färdledare Anders Elmfors.

Måndag 28 juni    Hemåt

Buss kl 11 mot Narvik. Kl 15 tåg mot Stockholm och Skåne. (Ankomst Luleå kl 22)

Tisdag 29 juni Hemkomst

Tåget anländer Stockholm kl 10. Vidare söderut med X2000 med ankomst Malmö kl 16.00.

Observera att tågtiderna är preliminära!

Senast 6 veckor innan avfärd kommer en deltagarinformation med bland annat förslag på aktiviteter du har möjlighet att boka.

Vårt boende

Rorbuer är ursprungligen små stugor som ligger precis vid vattnet och användes vid vinterns torskfiske då många människor kom från när och fjärran för att delta i fisket. Nu är rorbuerna modernt upprustade eller nybyggda för att kunna ta emot besökare. Frukost, sängkläder och handduk ingår. Tyvärr är inte husdjur välkomna på dessa boendena.

Svinöya rorbuer ligger på en ö i Svolvaers hamn med en bro in till centrum. Rorbuerna är varsamt upprustade, eller nybygda, och alla i mycket gott skick med 2-3 sovrum i varje och med minst en toalett/dusch. Välutrustat kök. Några har bastu. Frukost ingår.
Pris: i dubbelrum 13 800 kr, enkelrum +3600 kr

 

 

 

 

Om man inte har någon medresenär att dela rum med går det ändå utmärkt att boka del av dubbelrum.

Vid stor efterfrågan kan även annat boende komma ifråga.

Våra ledare

Anders Elmfors är biolog och en av Sveriges mest erfarna färdledare på
natur- och vandringsresor. Han leder resor till de flesta delar av världen.

 

 

Lina Sundgren är från Malmö men har bott på Lofoten i flera år och är erfaren ledare på natur resor.

 

 

 

May-Britt Paulsen är vår värd på Lofoten. Hon är proffs på resor och har jobbat med det i över 20 år. Hon kommer se till att allt fungerar på bästa sätt när vi nått vårt resmål. 

Väder och midnattssol

Visst kan Norge vara regnigt, men statistiskt sett regnar det inte så mycket mer på Lofoten i augusti än det gör då i Stockholm. Temperaturen är naturligtvis lägre på dessa breddgrader, i snitt 14 grader mitt på dagen, så en varm tröja, mössa och en bra vind-/regnjacka kan komma väl till pass.I juni regnar det mindre än i Stockholm

Midnattssolen lyser i mitten av sommaren, men i slutet av augusti blir det aningen mörkare på natten. Vill du ha mörkt när du sover är det bäst att ta med ögonmask. Finns bl a på Apoteket.

Fakta

Datum:   juni 2022. Resan har flyttats från 2020 på grund av pandemin. Exakta datum och priser räknar vi med ha klara sensommaren 2021.

Pris:  från 13 000 kr,
Tillägg för  enkelrum rorbu , sovkupé samt sovkupé för 2 personer 
Barnrabatt (upp till 15 år): finns

I priset ingår
Nattåg Skåne -Stockholm – Narvik - Stockholm- Skåne i ligg-/sovvagn, buss Narvik-Lofoten tur och retur, logi i Svolvaer, välkomstmiddag, frukostar, värdar på tåg och buss, reseledarservice på Lofoten, utförlig deltagarinformation med tips på olika utflykter med tidtabeller mm.

Påstigning även möjlig i Helsingborg, Lund, Hässleholm, Stockholm  och Uppsala.

I priset ingår ej: måltider förutom ovanstående, tilläggsaktiviteter, avbeställningsskydd.

Antal deltagare: min 35, max 50

Är man en familj på 5 personer kan man få en rorbu för sig själv med en extra säng. Då avgår 2500 kr för den 5::e personen förutom eventuella barnrabatter enligt ovan. Boka då som vanligt och mejla oss så ordnar vi avdraget. Tyvärr är detta inte möjligt om  man t ex är 3 personer. 

Såväl i  sov/liggvagnar som på rorbuerna är husdjur inte tillåtna.

Resan är i första hand en resa för Sydsvenskan och Helsingborgs dagblads läsare. Ha prenumerationsnumret till hands när du bokar. Du kan enkelt prova på att prenumerera till låg kostnad.
prenumerera.sydsvenskan.se
prenumerera.hd.se

Nationalparksresor har ställt erforderliga resegarantier till Kammarkollegiet.

Karta

  • ekoturism logo
  • DNerbjudande logo
  • Äventyrsresor logo
  • Friluftsfrämjandet logo
  • tågsemester.nu logo
  • WWF logo