Skip to main content

Med tåg till midnattssolen i Lofoten

De storslagna vyerna avlöser varandra. Foto Terje Rakke
Tretåiga måsar häckar där de kommer åt. Foto Roger Johansen
Namnet torsk kommer ursprungligen från
 
 
 
 
”Världens vackraste skärgård! Skönheten på denna plats
är helt enkelt häpnadsväckande.
Lonely Planet.
 

På Lofoten reser sig de höga fjälltopparna upp mot den arktiska himlen som kyrktorn. Mellan bergen ligger små idylliska byar som har lockat till sig en brokig blandning fiskare, friluftsmänniskor och konstnärer. Prova lokala delikatesser med skaldjur och lamm, upptäck vita sandstränder och besök vikingamuseet Lofotr. Hit går Tågsemestergruppens första helt egen tågresa med Susanna Elfors som värd. Under tågresan kommer Susanna berätta om Tågsemester och plats finns för flera olika sociala aktiviteter. Vi erbjuder ett grundpaket med framför allt resa och boende.  

Resan är ett samarbete mellan Tågsemester.nu och Nationalparksresor.

Resan går inte fler gånger under 2019.

Ståtliga berg, djupa fjordar och en levande kultur

Långt ovanför polcirkeln sträcker Lofotenöarna sig ut i Norska havet. Som besökare i denna vilda utpost blir man lätt tagen av regionens ståtliga berg, djupa fjordar och långa sandstränder. Den som är ute efter oförglömliga naturupplevelser lär inte bli besviken. Det varierade landskapet inbjuder till så vitt skilda aktiviteter som vandring, fiske, dykning, golf, kajak, skidor och forsränning. Lofoten är också en av världens nordligaste – och en av Norges bästa – platser att surfa på.

Lofotens koppling till vikingarna är stark och levande. På Lofotr Vikingmuseum i Borg kliver du rakt in i de norska vikingarnas vardagsliv. Här finns det största långhus som arkeologer hittat från vikingatiden – en 83 meter lång byggnad som har byggts om till museum. Områdets snabbt föränderliga väder och de magnifika ljusförhållandena har inspirerat konstnärer under många årtionden. Besök några av Lofotens alla konstgallerier och fotoutställningar så får du se själv!

Lofotens klimat är mycket mildare än andra delar av världen på samma breddgrad, tack vare den varma Golfströmmen. Under juni skiner solen ungefär som i de flesta delar av Sverige medan det statistiskt regnar mindre än i Stockholm. Från maj till juli är det dagsljus dygnet runt!

Fisket var länge den största anledningen till att människor bosatte sig här och det bidrar än idag till att många stannar. De små fiskebyarna bidrar stort till Lofotens oemotståndliga charm. Glöm inte bort att prova den typiska torkade fisken som i ingår i många maträtter på lokala restauranger.

Svolvaer

Svolvaer är huvudort på Lofoten men bara med några tusen invånare. Stadsberget heter Fløyen, vars topp "Svolværgeita" är berömt med sina två horn. Härifrån kan många utflykter med buss, båt och till fots göras.

Några kilometer utanför Svolvaer ligger Kabelvåg, Lofotens äldsta fiskeläge. Här hittar man bl a Lofotsmuseet och Lofotsakvariet.

Det är i Svolvaer vi erbjuder boenden. För den som vill kommer det finnas möjlghet att kvällstid träffa våra andra tågresenärer på en av oss rekommenderad restaurang. Se mer nedan.

 

Tågresan

Tågresan är en del av upplevelsen. Vi kommer passera många fina platser och sträcka Kiruna-Narvik anses som Sveriges finaste tågsträcka. Under resan blir det föredrag och socialt umgäng. Vår värd, Susanna Elfors, grundare av Facebookgruppen Tågsemester, kommer berätta om vad som händer kring Facebookgruppen och Tågsemeser.nu.

Steingrim Sneve kommer att guida oss mellan Kiruna och Narvik. Steingrim brinner för Nordkalottsamarbetet och har speciellt intresserat sig för historien kring Malmbanan och byggandet av denna stora industrianläggning. Vi passerar också kända platser som Lapporten, Abisko, Torne träsk, Björkliden och Riksgränsen. 

De flesta av deltagarna kommer att åka och bo i våra egna ligg- och sittvagnar, men några deltagare kan få bo i någon av de övriga vagnarna. Sängkläder ingår i både ligg-och sovvagnar.  Läs mer nedan om tågvagnarna. Det går utmärkt att sitta i kupéerna när det inte är sovdags, men med på uppresan har vi också med en egen sittvagn där vi kan umgås.  

Liggvagn

Kupén har sex platser och du bäddar själv. Dagtid är mellanbädden nedfälld så att det går att sitta bekvämt. Bäddutrustningen består av filt, kudde och lakan. Toalett och bagageutrymme finns i korridoren. Det finns tre kupéalternativ att välja på: dam-, herr- eller mixad kupé.

Sovvagn

Kupé för 3 personer med färdigbäddade sängar. God komfort med mjukare sängar än i liggvagn. WC, dusch och bagageutrymme i korridor. Handduk ingår. Dagtid fälls mellansängen upp och nedersta sängen används som soffa. Kupén har två bagagehyllor. Eluttag med 230 V (för rakapparat och dylikt) och handfat finns i kupén. Två toaletter samt dusch är placerade i korridoren.

Program

Lördag 1 juni   Avfärd Stockholm

Tåget går 18.11 från Stockholms Central. Under färden kommer vi ha välkomstträff och berätta om allt som hänt kring Tågsemester. Det går att gå på tåget i Uppsala (18.45), Gävle ( 20.00), Sundsvall (22.45) eller Luleå (05.00). Priset är detsamma.

Söndag 2 juni   Narvik-Lofoten

Vi färdas på Sveriges vackraste järnvägssträcka förbi Abisko mot Riksgränsen med vyer över fjällen och Torne träsk. Under färden från Kiruna kommer vi ha kvalificerad guidning om de vackra  platser vi passerar. Ankomst Narvik 12.54. Storslagen bussfärd 3-4 timmar till Lofoten och vårt boende. Infomöte på kvällen. 

Måndag 3 juni -fredag 7 juni     På egen hand

Du utforskar Lofoten på egen hand eller på några bokningsbara tilläggsaktiviteter. Buss-, båt-, fiske- eller cykelutflykter med mera.

Flera kvällar kan den som vill träffa sina medresenärer på en restaurang som vi kommer att rekommendera. Här kanske du hittar andra som vill göra  utflykter tillsammans med dig. 

Lördag 8 juni    Hemåt

Buss 10.00 mot Narvik. 15.15 tåg mot Stockholm. (Ankomst Luleå 22.20)

Söndag 9 juni  Hemkomst

Tåget anländer Stockholm kl 09.45. (Ankomst Sundsvall 05.00, Gävle 07:45 och Uppsala 09.00)

Observera att tågtiderna är preliminära!

Senast 6 veckor innan avfärd kommer en deltagarinformation med bland annat förslag på aktiviteter du har möjlighet att boka.

Våra boenden

Rorbuer är ursprungligen små stugor som ligger precis vid vattnet och användes vid vinterns torskfiske då många människor kom från när och fjärran för att delta i fisket. Nu är rorbuerna modernt upprustade eller nybyggda för att kunna ta emot besökare. Frukost, sängkläder och handduk ingår. Tyvärr är inte husdjur välkomna på dessa boendena.

 

Svinöya rorbuer ligger på en ö i Svolvaers hamn med en bro in till centrum. Rorbuerna är varsamt upprustade och alla i mycket gott skick med 2-3 sovrum i varje och med minst en toalett/dusch. Välutrustat kök. Frukost ingår. Pris: i dubbelrum 12 900 kr, enkelrum +3900 kr

 

 

 

 

Fast hotels ligger inne i Svolvaer och är två mer traditionella moderna hotell, men utan reception. Du får en frukostpåse som hängs utanpå dörren. OBS! På detta hotell har vi inga platser kvar.

Fast Hotel Lofoten

Om man inte har någon medresenär att dela rum med går det ändå att boka del av dubbelrum.

Vid stor efterfrågan kan även annat boende komma ifråga.

Våra ledare

Susanna Elfors har grundat Tågsemestergruppen på Facebook. Hon har en lång erfarenhet av att utveckla koncept som gör det lätt att leva hållbart. Susanna har en doktorsexamen i stadsplanering och miljö från KTH och har arbetat med stadsutvecklingsfrågor och lokal hållbarhet som anställd och som entreprenör. Susanna har också gått omställningskurser, läst journalistik, konst och drama. Tillsammans med Andreas Sidkvist driver hon Tågsemesterbyrån och Tågsemester.nu. 

 

 

 

 

 

May-Britt Paulsen är vår värd på Lofoten. Hon är proffs på resor och har jobbat med det i 20 år. Hon kommer se till att allt fungerar på bästa sätt när vi nått vårt resmål. 

Väder och midnattssol

Visst kan Norge vara regnigt, men statistiskt sett regnar det mindre på Lofoten i juni än det gör då i Stockholm. Det är Lofotens torraste månad. Temperaturen är naturligtvis lägre på dessa breddgrader, i snitt 12 grader, så en varm tröja, mössa och en bra vind-/regnjacka kan komma väl till pass.I juni regnar det mindre än i Stockholm

Midnattssolen lyser från maj till juli. Vill du ha mörkt när du sover är det bäst att ta med ögonmask. Finns bl a på Apoteket.

Fakta

Datum:  sommaren 2020. 

Pris:  cirka 12 000 kr.

I priset ingår

Nattåg Stockholm – Narvik - Stockholm i ligg-/sovvagn, buss Narvik-Lofoten tur och retur, logi i Svolvaer, frukost, värdar på tåg och buss, reseledarservice på Lofoten, utförlig deltagarinformation med tips på olika utflykter med tidtabeller mm.

I priset ingår ej: måltider förutom frukost, tilläggsaktiviteter, avbeställningsskydd.

Antal deltagare: min 20

Karta

  • ekoturism logo
  • DNerbjudande logo
  • Äventyrsresor logo
  • Friluftsfrämjandet logo
  • tågsemester.nu logo
  • WWF logo