Skip to main content

Konstnärernas skärgård

Pris från:
7 300:-
Dagar:3
 • tre dagars segling genom Stockholm skärgård med erfaren besättning,
 • del i rum Bullerös gästhem/på Telegrafholmen eller koj ombord,
 • helpension,
 • bastu på Bullerö/Telegrafholmen,
 • ledare och föreläsare,
 • skriftlig deltagarinformation.
 • I priset ingår ej: alkoholhaltiga drycker, lakan/handduk, filt/sovsäck vid boende på Constantia, anslutningsresor Dalarö och Möja.
Transportsätt:Ingen transport
Boka resa

Dagens nyheter
Anders Zorn, Carl Larsson, August Strindberg, Axel Sjöberg, Bruno Liljefors och Roland Svensson är några av de konstnärer som förälskade sig i Stockholms skärgård. På denna segling speciellt för DNerbjudanden besöker vi några av de öar långt ut i skärgården där de verkade mest. Vi seglar på segelfartyget Constantia och övernattar ombord och på Liljefors Bullerö. Du och dina medpassagerare deltar aktivt i seglingen efter förmåga. Ciceron på resan är Ulf Sörenson, författare till en lång rad böcker om skärgården och konstnärer.

Seglingarna som skulle ha genomförts sommaren 2020 men har flyttats till juni 2021.
 

Strindbergs Kymendö och Liljefors Bullerö

Efter att utforskat delar av Dalarö, där Zorn målat några av sina mest omtalade verk under andra halvan av 1880-talet, tar vårt segelfartyg oss på en kort tur till Kymendö, Strindbergs Hemsö. Ön ägs fortfarande av Madame Flods ättlingar. Hör hur det var här när Strindberg bodde på ön och varför han inte var välkommen tillbaka. Här på Kymendö målade också Strindberg, men mindre känt är att även Carl Larsson vistades här och senare författare och konstnärer som Werner Aspenström och hans hustru konstnären Signe Lund-Aspenström.

Från Kymendö gör vi en längre seglats ut i ytterskärgården, svår att nå utan eget flytetyg. De kalslipade och sparsamt bevuxna klippöarna i havsbandet tillhör Sveriges mest storslagna miljöer. Vi passerar Långviksskär, känd bl a för skärkarlen Frans Öman och målaren Axel Sjöberg. Ingen har konstnärligt skildrat skärgårdsbornas liv som Axel Sjöberg. Här köpte han sig hus och lät uppföra en ateljé.

Lite längre norrut i havsbandet ägde naturmålaren Bruno Liljefors en helt egen arkipelag med Bullerö som huvudö. Här hade han sin ateljé, sina dammar för fågelstudier och sin storslaget belägna jaktstuga, nu omgjord till ett litet museum. I denna karga miljö har också fiskebönderna levt ett hårt liv. Det fanns inte ens möjlighet att ha häst, utan plogen fick dras av männen. Idag har de flera hundra år gamla byggnaderna renoverats varsamt och inrymmer bl a ett litet gästhem där vi har några rum reserverade. Liljefors sålde ön till finansmannen Torsten Kreuger. På ön finns också sandstranden som enkom anlades för att Zarah Leander skulle kunna bada, men också kultur- och naturstigar. Den lilla bastuns storslagna läge har liten konkurrens. Arkipelagen kring Bullerö är föreslagen som ny nationalpark!

Sandhamn och Björn Lindroths Harö
Från Bullerö fortsätter vi havsvägen till Sandhamn med rika kulturminnen från tullinspektorn och diktaren Elias Sehlstedt till deckarförfattaren Viveca Sten.

Vi passerar Harö där konstnären, textförfattaren m.m. Björn Lindroth hade sin bas. Björn var initiativtagare konstföreningen Nordens Ljus och mycket annat, däribland rekonstruktionen av vedjakten Sofia Linnea och segling med allmogebåtar runt Harö.

Roland Svensson och Möja
Det finns många skärgårdsmålare, men ingen har nog fått en så stor publik som Roland Svensson. Utskärgårdar i alla årstider var hans främsta konstnärliga motiv, men med ön Möja och den genuina skärgårdsbyn Ramsmora hade han en livslång relation. Vi vandrar i byn och besöker det prisade Roland Svensson museet.

 

Preliminärt program

Dag 1 Dalarö - Bullerö
09.30 ombordstigning T/S Constantia. Vilka konstnärer verkade i Dalarö? Avfärd mot Strindbergs Kymendö där vi får en guidad visning av Tessan Wendemar, ingift i Madam Flods släkt. Vidare segling till Liljefors Bullerö. Bastu och egna utforskningar innan och efter middagen.

Dag 2 Bullerö- Telegrafholmen/Sandhamn
Efter frukost besök i Liljefors jaktstuga, nu ett litet museum. Gå natur och kulturstigarna på egen hand och utforska den storslagna ytterskärgårdsön. Vid lunchtid segling norrut utanför Strindbergs och Tranströmers Runmarö och Sandhamn till Telegrafholmen. Möjlighet till bastu.

Dag 3 Telegrafholmen – Möja
Efter morgondopp och frukost färdas vi över Rödkobbsfjärden och genom de långa sunden i Bockö-Storö arkipelagen. Vid ankomst till Möja besök på det lilla fina Roland Svensson museet. Avslutning efter lunch. Ta Vaxholmsbåten hela vägen in till Stockholm, boka en extra natt på prisbelönta Möja vandrarhem eller på Möja värdshus.

OBS! Resa nummer 2 den 4 juni börjar på Möja när Waholmsbåten anländer på förmiddagen. Tidtabell är inte fastslagen än. Avslutning av denna resa sker vid 16-tiden i Dalarö.

Vår resplan är preliminär eftersom vi vill kunna anpassa den efter t ex väder, deltagare och speciella händelser utefter vägen. Kanske har en ovanlig fågelart setts eller att det blir storm (men det är ju väldigt ovanligt på sommaren). För att Constantia verkligen ska kunna segla behövs naturligtvis rätt vindar. Annars har hon en utomordentlig motor.

Anslutning Dalarö och Möja
För att komma till Dalarö tar man pendeltåget från Stockholm till Handen. Därifrån går buss 839 till Dalarö. Preliminärt åker man från Stockholms central cirka kl. 08.30. På www.sl.se hittar man tider. Där hittar man också båttider från/till Möja. Dessa publiceras dock inte förrän under våren. Räkna med att båten tar drygt 4 timmar, men det finns också snabbare alternativ där man kombinerar båten med buss från Slussen. Mer om detta i deltagarinformationen som vi skickar i god tid innan avresa.

Extra natt på Möja?
Vi avslutar respektive börjar vår segling på Möja, kanske skärgårdens mest kända ö. Här finns såväl flera boenden som ett par restauranger. Vill du boka övernattning efter resp. före seglingen kan du själv kontakta det prisbelönta Möja vandrarhem eller Möja värdshus. Här kan du läsa mer:
 www.mojaturistinfo.se,
www.mojavandrarhem.se,          https://mojavardshus.se/ 

Seglingen och boendet

Vi seglar med det 110-åriga segelfartyget Constantia där du och dina medpassagerare kan hjälpa till under överinseende av vår besättning. Vi tar dig ut i verkligt fina delar av skärgården svåra att nå på egen hand. Förutom om konstnärerna bjuder vi på såväl kunskaper om navigation, skärgårdens historia som om djur och natur. Naturligtvis ingår också god mat i turen. Vi har en bra kock ombord, men han vill ha hjälp av några av deltagarna vid varje måltid. Fartyget har 16 rejäla kojplatser i kajutan, ett par stora nog att rymma två personer. Bekväma, men naturligtvis blir det inte samma komfort som när man bor iland. På Constatia finns naturligtvis toaletter, men ingen dusch. Vi får ju tillgång till bastu och havet! Samt dusch på Telegrafholmen.

Långt ut i havsbandet, alldeles i närheten av Sandhamn, ligger Telegrafholmen vilken ägs av segelklubben KSSS. Här finns en nybyggd liten stugby vid stranden med utsikt över Rödkobbsfjärden.

Vi kommer att ha några bäddar i dubbelrum på såväl Bullerö som på Telegrafholmen, de senare med våningssängar. Det är enkla men storslagna boenden, på Bullerö utan rinnande vatten. På båda ställena finns en mindre bastu och på Telegrafholmen dessutom bra duschar. Alla behöver ta med lakan och handduk. På fartyget behövs även filt eller sovsäck. Vi kommer även ha något enstaka enkelrum.

Efter avslutad segling på Möja tar sig deltagarna själva med Waxholmsbåt hela vägen in till Stockholm. Tur nummer två börjar istället med Waxholmsbåten till Möja och avslutar i Dalarö.

Färdledare

 

Ulf Sörenson
Ulf har bland annat skrivit flera handböcker om kultur och skärgård samt ett praktverk
om målaren Roland Svensson. Ulf kommer under resan berätta om många av de öar
vi passerar och besöker samt om alla de kulturpersonligheter som vistats där. 

 

 

Magnus Lönn
Erfaren färdledare, auktoriserad skärgårdsguide och kock som vistats i skärgården under många år. Magnus bor under delar av året på Möja helt nära Roland Svensson museet. 

Fakta

Tid: 4 och 7 juni 2021. Seglingarna har flyttats från 2020.
Deltagarantal: 18-24

Logi
Det finns två alternativ:
-Kojer ombord på Constantia i den stora kajutan.
-Bullerö gästhem samt Telegrafholmens vandrarhem i dubbelrum.

Pris:
-koj ombord 7800 kr
-delad stor koj ombord (finns 2 st)  7300 kr
-del i dubbelrum iland 8500 kr
-enkelrum iland (endast enstaka) 9300 kr

I priset ingår: tre dagars segling genom Stockholm skärgård med erfaren besättning, del i rum Bullerös gästhem och på Telegrafholmen eller koj ombord, helpension, bastu på Bullerö/Telegrafholmen, ledare och föreläsare, skriftlig deltagarinformation.

I priset ingår ej: alkoholhaltiga drycker, lakan/handduk, filt/sovsäck vid boende på Constantia, anslutningsresor Dalarö och Möja.

Karta

Avgångar & priser

AvresaDestinationLediga platserFrån pris
4/6Med segelfartyg i konstnärernas skärgård - DNMer än 47 300:-Boka
7/6Med segelfartyg i konstnärernas skärgård - DNMer än 47 300:-Boka
 • ekoturism logo
 • DNerbjudande logo
 • Äventyrsresor logo
 • Friluftsfrämjandet logo
 • tågsemester.nu logo
 • WWF logo