Efter att utforskat delar av Dalarö, där Zorn målat några av sina mest omtalade verk under andra halvan av 1880-talet, tar vårt segelfartyg oss på en kort tur till Kymendö, Strindbergs Hemsö. Ön ägs fortfarande av Madame Flods ättlingar. Hör hur det var här när Strindberg bodde på ön och varför han inte var välkommen tillbaka. Här på Kymendö målade också Strindberg, men mindre känt är att även Carl Larsson vistades här och senare författare och konstnärer som Werner Aspenström och hans hustru konstnären Signe Lund-Aspenström.
Från Kymendö gör vi en längre seglats ut i ytterskärgården, svår att nå utan eget flytetyg. De kalslipade och sparsamt bevuxna klippöarna i havsbandet tillhör Sveriges mest storslagna miljöer. Vi passerar Långviksskär, känd bl a för skärkarlen Frans Öman och målaren Axel Sjöberg. Ingen har konstnärligt skildrat skärgårdsbornas liv som Axel Sjöberg. Här köpte han sig hus och lät uppföra en ateljé.
Lite längre norrut i havsbandet ägde naturmålaren Bruno Liljefors en helt egen arkipelag med Bullerö som huvudö. Här hade han sin ateljé, sina dammar för fågelstudier och sin storslaget belägna jaktstuga, nu omgjord till ett litet museum. I denna karga miljö har också fiskebönderna levt ett hårt liv. Det fanns inte ens möjlighet att ha häst, utan plogen fick dras av männen. Idag har de flera hundra år gamla byggnaderna renoverats varsamt och inrymmer bl a ett litet gästhem där vi har några rum reserverade. Liljefors sålde ön till finansmannen Torsten Kreuger. På ön finns också sandstranden som enkom anlades för att Zarah Leander skulle kunna bada, men också kultur- och naturstigar. Den lilla bastuns storslagna läge har liten konkurrens. Arkipelagen kring Bullerö är föreslagen som ny nationalpark!
Sandhamn och Björn Lindroths Harö
Från Bullerö fortsätter vi havsvägen till Sandhamn med rika kulturminnen från tullinspektorn och diktaren Elias Sehlstedt till deckarförfattaren Viveca Sten.
Vi passerar Harö där konstnären, textförfattaren m.m. Björn Lindroth hade sin bas. Björn var initiativtagare konstföreningen Nordens Ljus och mycket annat, däribland rekonstruktionen av vedjakten Sofia Linnea och segling med allmogebåtar runt Harö.
Roland Svensson och Möja
Det finns många skärgårdsmålare, men ingen har nog fått en så stor publik som Roland Svensson. Utskärgårdar i alla årstider var hans främsta konstnärliga motiv, men med ön Möja och den genuina skärgårdsbyn Ramsmora hade han en livslång relation. Vi vandrar i byn och besöker det prisade Roland Svensson museet.