Segling i konstnärernas skärgård

Pris från:
7 700:-
Dagar:3
 • tre dagars segling genom Stockholm skärgård med erfaren besättning,
 • del i rum Bullerös gästhem/på Telegrafholmen eller koj ombord,
 • helpension,
 • bastu på Bullerö/Telegrafholmen,
 • ledare och föreläsare,
 • skriftlig deltagarinformation.
 • I priset ingår ej: alkoholhaltiga drycker, lakan/handduk, filt/sovsäck vid boende på Constantia, anslutningsresor Dalarö och Möja.
Transportsätt:Ingen transport
Boka resa

 

 

 

 

Anders Zorn, Carl Larsson, August Strindberg, Axel Sjöberg, Bruno Liljefors och Roland Svensson är några av de konstnärer som förälskade sig i Stockholms skärgård. På denna segling speciellt för Läsarshoppen besöker vi några av de öar långt ut i skärgården där de verkade mest. Vi seglar på segelfartyget Constantia och övernattar ombord och på Liljefors Bullerö. Du och dina medpassagerare deltar aktivt i seglingen efter förmåga. Ciceron på resan är Ulf Sörenson, författare till en lång rad böcker om skärgården och konstnärer.

Seglingen genomförs 20-22 augusti 2021.
 

Strindbergs Kymendö och Liljefors Bullerö

Roland Svensson och Möja
Det finns många skärgårdsmålare, men ingen har nog fått en så stor publik som Roland Svensson. Utskärgårdar i alla årstider var hans främsta konstnärliga motiv, men med ön Möja hade han en livslång relation. Här skaffade familjen hus och här hade Roland sin ateljé. Vi besöker Roland Svensson museet och passerar grannön Stora Tornö där familjen Svensson hade och har sin stuga.

Björn Lindroths Harö
Vi passerar också alldeles nära Harö där skärgårdskonstnären Björn Lindroth hade sin bas. Björn var också mycket aktiv i att återuppliva gamla båttraditioner i skärgården. Vi seglar mot ytterskärgården, svår att nå utan eget flytetyg. De kalslipade och sparsamt bevuxna klippöarna i havsbandet tillhör Sveriges mest storslagna miljöer. Första natten övernattar vi på Telegrafholmen, helt nära Sandhamn.

Liljefors Bullerö och Strindbergs Kymendö
Långt ut i havsbandet ägde naturmålaren Bruno Liljefors en helt egen arkipelag med Bullerö som huvudö. Här hade han sin ateljé, sina dammar för fågelstudier och sin storslaget belägna jaktstuga, nu omgjord till ett litet museum. I denna karga miljö har också fiskebönderna levt ett hårt liv. Det fanns inte ens möjlighet att ha häst, utan plogen fick dras av männen. Idag har de flera hundra år gamla byggnaderna renoverats varsamt och inrymmer bl a ett litet gästhem som reserverats för oss. Liljefors sålde ön till finansmannen Torsten Kreuger. På ön finns också sandstranden som enkom anlades för att Zarah Leander skulle kunna bada, men också kultur- och naturstigar. Den lilla bastuns storslagna läge har liten konkurrens. Arkipelagen kring Bullerö är föreslagen som ny nationalpark!

Från Bullerö tar vårt segelfartyg oss mot Kymendö, Strindbergs Hemsö. Vi passerar Långviksskär, känd bl a för skärkarlen Frans Öman och målaren Axel Sjöberg. Ingen har konstnärligt skildrat skärgårdsbornas liv som Axel Sjöberg. Här köpte han sig hus och lät uppföra en ateljé.

Kymendö ägs fortfarande av Madame Flods ättlingar. Hör hur det var här när Strindberg bodde på ön och varför han inte var välkommen tillbaka. Här på Kymendö målade också Strindberg, men mindre känt är att även Carl Larsson vistades här och senare författare och konstnärer som Werner Aspenström och hans hustru konstnären Signe Lund-Aspenström.

Vi avslutar seglatsen på Dalarö, där Zorn målat några av sina mest omtalade verk under andra halvan av 1880-talet.

 

Preliminärt program

Dag 1 Stockholm – Möja - Telegrafholmen
På egen hand med Waxholmsbåt till Möja. Ankomst strax efter lunch. Besök på det lilla fina Roland Svensson museet. Färdas genom de långa sunden i Bockö-Storö arkipelagen och vidare över Rödkobbsfjärden till Telegrafholmen och Sandhamn.

Den som vill kan innan seglingen boka en extra natt på prisbelönta Möja vandrarhem eller på Möja värdshus.

Dag 2 Telegrafholmen/Sandhamn- Bullerö
Efter frukost avfärd över havsnära Gråskärsfjärden till Bullerö. På eftermiddagen besök i Liljefors jaktstuga, nu ett litet museum. Gå natur och kulturstigarna på egen hand och utforska den storslagna ytterskärgårdsön. Möjlighet till bad i den lilla fina bastun.

Dag 3 Bullerö-Kymendö-Dalarö
Eget strövtåg och morgondopp från klipporna innan frukost? Avfärd mot Strindbergs Kymendö där vi får en guidad visning av Tessan Wendemar, ingift i Madam Flods släkt. Vidare till Dalarö där vi hör mer om Zorns vistelse där. Avslutning vid 16-tiden.

För att Constantia verkligen ska kunna segla behövs naturligtvis rätt vindar. Annars har hon en utomordentlig motor.

Extra natt på Möja?
Vi börjar vår segling på Möja, kanske skärgårdens mest kända ö. Här finns såväl flera boenden som ett par restauranger. Vill du boka övernattning före seglingen kan du själv kontakta det prisbelönta Möja vandrarhem eller Möja värdshus. Här kan du läsa mer:
www.mojaturistinfo.se
www.mojavandrarhem.se,          https://mojavardshus.se/ 

Seglingen och boendet

Vi seglar med det 110-åriga segelfartyget Constantia där du och dina medpassagerare kan hjälpa till under överinseende av vår besättning. Vi tar dig ut i verkligt fina delar av skärgården svåra att nå på egen hand. Förutom om konstnärerna bjuder vi på såväl kunskaper om navigation, skärgårdens historia som om djur och natur. Naturligtvis ingår också god mat i turen. Vi har en bra kock ombord, men han vill ha hjälp av några av deltagarna vid varje måltid. Fartyget har 16 rejäla kojplatser i kajutan, ett par stora nog att rymma två personer. Bekväma, men naturligtvis blir det inte samma komfort som när man bor iland.

Långt ut i havsbandet, alldeles i närheten av Sandhamn, ligger Telegrafholmen vilken ägs av segelklubben KSSS. Här finns en nybyggd liten stugby vid stranden med utsikt över Rödkobbsfjärden.

Vi kommer att ha några bäddar i dubbelrum på såväl Bullerö som på Telegrafholmen, de senare med våningssängar. Det är enkla men storslagna boenden, på Bullerö utan rinnande vatten. På båda ställena finns en mindre bastu och på Telegrafholmen dessutom bra duschar, vilka även de som bor på båten kan använda. Alla behöver ta med lakan och handduk. På fartyget behövs även filt eller sovsäck. Vi kommer även ha något enstaka enkelrum.

Före seglingen från Möja tar sig deltagarna själva med Waxholmsbåt hela vägen från Stockholm. Det finns även ett  alternativ som kombinerar båt och buss. Mer om detta i deltagarinforationen som skickas ut i god tid innan avresa.

Färdledare

 

Ulf Sörenson
Ulf har bland annat skrivit flera handböcker om kultur och skärgård samt ett praktverk
om målaren Roland Svensson. Ulf kommer under resan berätta om många av de öar
vi passerar och besöker samt om alla de kulturpersonligheter som vistats där. 

 

 

Magnus Lönn
Erfaren färdledare, auktoriserad skärgårdsguide och kock som vistats i skärgården under många år. Under delar av året bor Magnus på Möja alldeles i närheten av Roland Svensson -museet. 

Covid19

Speciella Coronavillkor

Vi förstår att det känns osäkert att boka en gruppresa just nu och erbjuder därför förmånliga avbokningsvillkor. Naturligtvis rättar vi oss efter Folkhälsomyndighetens och regeringens anvisningar, men ibland kanske det inte räcker för dig.

När det gäller seglingarna med Constantia i augusti så kostar det fram till 30 dagar före avresa endast en expeditionsavgift på 200 kr att avboka. Därefter gäller våra normala resevillkor.

Det mesta tyder på att augustiseglingarna går att genomföra så som planerat. Måste vi ändå ställa in en resa, får du som kund alltid alla pengar tillbaka. Vi har sedan pandemin började återbetalat alla våra resenärer inom avtalad tid. 

Våra åtgärder

 • Vi ser till att resa med tåg och buss där vi har extra gott om utrymme med tomma säten.
 • Vi försöker när det är möjligt att erbjuda ett extra antal enkelrum.
 • Färdledaren använder vid lite större grupper en portabel högtalare. På detta sätt kan vi hålla bra avstånd från varandra.
 • Vi säkerställer att hotell och restauranger har vidtagit alla åtgärder som krävs för ett säkert besök.

Avbeställningsskydd
Vi rekommenderar alla resenärer att ha ett avbeställningsskydd som ger ersättning om du eller ditt resesällskap blir sjuk före avresa och måste avboka resan. I vissa hemförsäkringar ingår avbeställningsskydd så hör efter med ditt bolag vad som gäller, samt med ditt kortföretag om du betalar resan med kort. Ta reda på att ditt skydd även gäller Covid 19. 

Tecknar du ett avbeställningsskydd hos försäkringsbolaget Gouda så får du full ersättning om du blir sjuk före avresa. Detta gäller även om du blir sjuk i Covid 19. Här kan du läsa mer.  

Fakta

Tid:  20 augusti 2021
Deltagarantal: 18-24

Logi
Det finns två alternativ:
-Kojer ombord på Constantia i den stora kajutan.
-Bullerö gästhem samt Telegrafholmens vandrarhem i dubbelrum.

Pris:
-koj ombord 8200 kr
-delad stor koj ombord (finns 2 st)  7700 kr
-del i dubbelrum iland 8900 kr
-enkelrum iland (endast enstaka) 9700 kr

I priset ingår: tre dagars segling genom Stockholm skärgård med erfaren besättning, del i rum Bullerös gästhem och på Telegrafholmen eller koj ombord, helpension, bastu på Bullerö/Telegrafholmen, ledare och föreläsare, skriftlig deltagarinformation.

I priset ingår ej: alkoholhaltiga drycker, lakan/handduk, filt/sovsäck vid boende på Constantia, anslutningsresor Dalarö och Möja.

Nationalparksresor har ställt erforderliga resegarantier till Kammarkollegiet.

Denna segling genomförs i samarbete med Läsarshoppen. Samarbetet gäller dock även flera Bonniertidningar, vilket innebär att du kan delta i valfri av de tre seglingar vi genomför efter varandra i augusti. 

Karta

Avgångar & priser

AvresaDestinationLediga platserFrån pris
20/8Med segelfartyg i konstnärernas skärgårdMer än 47 700:-BokaMer information
 • ekoturism logo
 • DNerbjudande logo
 • Äventyrsresor logo
 • Friluftsfrämjandet logo
 • tågsemester.nu logo
 • WWF logo