Skip to main content

Inspiration

Östergötlands eklandskap är en underbar vandrinsmiljö. Foto: Ola Jennersten, WWF

Sverige har ett otal fina naturområden, de flesta relativt okända. Inspirerande information om våra  nationalparker  hittar du härUnder 2018 fick vi vår 30:e vid sjön Åsnen i Småland. Här hittar du en tidningsbilaga om nationalparkerna.

Vi har också 15 världsarv väl värda att besöka. De flesta är kulturarv, men några är både natur- och kulturarv. Du kan läsa om dem här.

Norge och Finland har ett otal fina naturområden nästan helt okända för svenskar. På www.ut.no hittar du kartor och annan bra info om Norge. Till finsk natur hittar du på www.utinaturen.fi. 

Ladda ner vår krysslista!

Här hittar du en krysslista där du kan skriva in när och hur du besökte nationalparkerna, världsarven eller speciella naturreservat såsom Tåkern, Stora Karlsö eller Hormborgarsjön. 

Varför vandra?

Att vandra är det enklaste sättet att komma riktigt nära naturen. Känna dofterna. Höra ljuden. Till fots finns tid för samtal och att låta tankarna flöda fritt. Så enkelt att stanna upp och bara njuta, precis här och nu, av en vacker utsikt, en orkidé i gräset eller för ett dopp i en sjö. Med Nationalparksresor går du i din egen takt och där du själv vill, för dig själv eller med några reskamrater. 

vandringstips

De flesta landskap har sin "egen" led där du kan vandra kortare eller längre sträckor.

Skåneleden har flera olika delar. Ett förslag är att möta våren i Skåne genom att ta nattåget norrifrån till Helsingborg. Därifrån kan du göra en tredagars vandring norrut utefter Öresund förbi bland annat Sofiero slott till Kullen. Flera olika typer av logi hittar du efter vägen. Buss tillbaks till Helsingborg och nattåget tillbaks hem. Ett par alternativ är att istället gå efter leden söderut från Helsingborg eller att vandra i Österlen från Brösarp förbi Kivik och Stenshuvud nationalpark till Simrishamn eller ännu längre söderut.

I Stockholmstrakten finns t ex Sörmlandsleden, Roslagsleden och Upplansleden, alla med många olika vandringsalternativ. För dagsvandringar hittar du 19 olika alternativ här, ofta utefter vattnet in mot stan. Kollektivtrafik finns oftast i närheten och matställen brukar inte heller vara så svåra hitta.

  • ekoturism logo
  • DNerbjudande logo
  • Äventyrsresor logo
  • Friluftsfrämjandet logo
  • tågsemester.nu logo
  • WWF logo