Skip to main content

Vandring med Claes Grundsten i Dalarnas nationalparker

Besök i Töfsingdalen och Fulufjäll nationalparker.

Följ med på en lättsam vandring över böljande fjällvidder och genom äkta urskogar. Möjligheter finns till paddling, rodd och fiske i fjällsjön Hävlingen. Resan är en vandringsresa i underbar fjällnatur, men den som vill lära sig mer om naturfoto får här sin chans. Även den som bara fotograferar med mobilen. Färdledare är Claes Grundsten, en riktig fjällentusiast och författare till många böcker, bland annat praktverket ”Sveriges nationalparker”. Men bara 15 personer får chansen!

 

Resan kommer inte att genomföras 2019. 

Med båt genom storslagen fjällnatur

Fulufjällets nationalpark är ett nästintill orört naturområde i södra delen av fjällkedjan. Här finns också Njupeskärs vattenfall, ett av de högsta i Sverige med sina 93 meter. Fjället reser sig som en platå i landskapet, med branta sidor och är platt upptill. Här uppe betar inga renar, varför fjällheden täcks av tjocka lavmattor, på sensommaren starkt kontrasterande mot starka höstfärger (beroende på om nätterna varit kalla nog).

Töfsingdalen är en av Sveriges mest hemlighetsfulla och minst besökta nationalparker som  bildades för nästan 90 år sedan. Innanför gränsen ligger en bred dalsänka långt bortom allfarvägarna. Nationalparken har blivit omtalad för den bitvis enormt storblockiga terrängen. I sin helhet är detta ett äkta vildmarksrike mellan två fjällsluttningar med orörd gammelskog, kraftiga tallar och torrakor och även bördiga stråk längs två vattendrag som rinner genom nationalparken. Naturen i Töfsingdalen utstrålar enastående urtidskänsla! För att komma hit åker vi båt genom storslagen fjällnatur.

Färdledare är Claes Grundsten, en riktig fjällentusiast och författare till många böcker, bland annat praktverket ”Sveriges nationalparker”. Han är också en av Sveriges mest kända naturfotografer. Under 15 år var han anställd på naturvårdsverket och arbetade med nationalparksfrågor. På dessa vandringsturer kommer Claes berätta om naturen i de två nationalparkerna. För den som vill ger han också råd och tips om naturfotografering, hur vi hittar våra motiv och lär dig se och tänka som en naturfotograf. Man kan ta med sig mobilkamera eller systemkamera, helt enkelt det man har och föredrar.

Preliminärt program

Dag 1: Tåg och buss till Grövelsjön

Samling på Mora station kl 11.30. Lunch i den lokala ”Järnvägskiosken” medan vi väntar på bussen till Grövelsjöns fjällstation. Ankomst sen eftermiddag. Innan middagen vandrar vi ner till sjön och dess utlopp, ån Grövlan. Claes ger sina bästa naturfototips vilka även fungerar med en mobilkamera. På kvällen berättar Jörgen Jonsson från Idre sameby om livet som renskötare.

   Vandring: 3-5 km

Dag 2: Båt över Grövelsjön in i Norge och vandring till Hävlingen

Frukost där du också gör ditt lunchpaket. Ta med egen termos. Vi tar båten över Grövelsjön in i Norge. Båtfärden är storståtlig när du glider in mot fjällvärldens hjärta med höga, branta och skogstäckta fjällsidor nära inpå den smala sjön. Vandring tillbaka in i Sverige till Hävlingstugorna där vi lämnar packningen. Picknicklunch. Utforska omgivningarna med gruppen eller på egen hand. Den som vill kan hyra kanot, båt eller fiska. Delade middagsbestyr. Efter middagen diskuterar vi dagens fotomöjligheter. Övernattning.

 Vandring: 9-10 km (var och en bär med sig en del av vår mat. Totalt bör din ryggsäck inte väga mer än 10 kg) 

 Dag 3: Töfsingdalens nationalpark

Vi lagar egen grötfrukost – med lingonsylt från fjällen. Vandra någon timme med bara dagturssäck till Töfsingdalens nationalpark, på egen hand eller under ledning av Claes. Hur fångar man urskogen på bild? Picknicklunch. Middagsbestyr och övernattning åter i Hävlingen.

 Vandring: 6-8 km, delvis i obanad terräng.

 Dag 4: Åter Grövelsjön. Storvätteshogna?

Efter frukost vandring åter till Grövelsjöns fjällstation. I fonden har vi Svealands högsta fjäll, Storvätteshogna 1204 meter. Den som vill ha en utmaning bestiger fjället. Vi andra tar kanske vägen över den betydligt lägre Jakobshöjden och tar det sedan lugnt på fjällstationen, badar bastu och äter en läcker middag. Efter middagen tittar den som vill på några av våra bilder med kloka ord från Claes.

   Vandring: 13- 20 km (beroende på om du går upp på Storvätteshogna)

Dag 5  Fulufjället

Efter tidig frukost 1,5 timme med buss till Fulufjället. Vi går direkt förbi Njupeskärs vattenfall upp för en brant, men relativt kort, stigning upp på fjället. Vi avslutar med att se, och fotografera, fallet lite mer och gör ett besök på det fina Naturum. Vid 16-tiden är vi tillbaka i vår buss för färd till Mora där vi avslutar senast 18.00. Tåg söderut går preliminärt 18.20.

Vandring 7-8 km.

Vandring, paddling, fiske, logi och mat

Vandringarna och vattenaktiviteter

Vandringarna blir på väl upptrampade leder, till stor del på kalfjället. I Töfsingdalen är stigarna få men vi går inga längre sträckor här. Du behöver bära din packning, inklusive ett dygns mat, 9-10 km. Totalt bör detta inte väga mer än 10 kg.  Vattentåliga kängor är nödvändiga, men även bra gummistövlar fungerar. Vid stugorna vi hyr i Hävlingen kan man hyra kanoter och roddbåtar. Den som tar med fiskeutrustning kan prova på att ta upp röding eller öring till middag. Mer om detta i deltagarinformationen som inkluderar en packlista. 

Mat och logi

På Grövelsjöns fjällstation äter vi mycket gott! När vi bor vid sjön Hävlingen lagar vi enklare mat tillsammans. Vi äter picknickluncher som vi gör i ordning vid frukosten. På fjällstationen bor vi i dubbelrum i annexet med toa/dusch i korridoren. Vid Hävlingen bor vi i enkla 4- och 6- bäddsstugor.  På båda ställena använder vi egna lakan.

Fakta

Datum: Resan kommer inte att genomföras 2019.

Pris:  8 900 kr                              Enkelrum på fjällstationen, 2 nätter: + 600 kr

I priset ingår

Buss, båt och logi enligt programmet, alla måltider utom lunch dag 1 med picknickluncher, färdledare, utförlig deltagarinformation.

I priset ingår ej: anslutningsresa till Mora, lunch dag 1, lakan, handduk, båt-/kanothyra, alkoholhaltiga drycker.

Antal deltagare: min 10- max  15

Resan genomförs tillsammans med DN Erbjudanden.

Karta

  • ekoturism logo
  • DNerbjudande logo
  • Äventyrsresor logo
  • Friluftsfrämjandet logo
  • tågsemester.nu logo
  • WWF logo