Skip to main content

Klimatsmarta strövtåg i Tiveden, Tåkern och Ombergs eko-park med DN.Erbjudanden

Vi vandrar utefter skogssjön Trehörningen, Foto Björn Esping

En långhelg med strövtåg i bedövande vacker gammelskog med stenblocksterräng, vidsträckta mossmattor och trolska skogssjöar i nationalparkerna Tiveden och Norra Kvill. Vi besöker även Tåkern, Nordeuropas finaste fågelsjö med ett Naturum ritat av stjärnarkitekten Gert Wingårdh. Ombergs ekopark med nyutslagen bokskog vid Vätterns strand hinns också med. Vårens blomsterprakt är en begivenhet i sig. Vi bor på unika naturnära boenden och äter riktigt god mat. Du vandrar i naturen på egen hand, eller med vår färdledare, men reser, bor och äter tillsammans med likasinnade. Resans går inte fler gånger under 2019.

Filmen producerad av Björn Röhsman för Naturvårdsverket.

Här hittar du en kort film Norra Kvill, med lite tysk text, men bilderna visar på den fina naturen. 

 

Gammelskog, klara skogssjöar och gammal kultur

Tivedens otillgängliga skogsområden på gränsen mellan Närke och Västergötland var tidigare känt för sina stråtrövare. Skogen är opåverkad av det storskaliga skogsbruket just på grund av sin otillgänglighet. Storslagna blockanhopningar, gammelskogen och de klara skogstjärnarna långt från civilisationen ger ett vilt landskap som tycks vara skapat för sinnliga skogsupplevelser. Här kan du vandra i egen takt på bra, men kuperade stigar. Den som hellre går i en grupp med vår färdledare gör det. 

Norra Kvill nationalpark i norra Småland erbjuder på många sätt liknande upplevelser som Tiveden, men till denna 90 år gamla nationalpark är det få som hittar. Kan det ha varit här som John Bauer fick sin inspiration?

Fågelsjön Tåkern i Östergötland är en av Nordeuropas finaste fågelsjöar med ett 130-tal häckande arter i och kring de stora vassområdena. På de vidsträckta strandängarna finns en fin flora med olika orkidéer och majviva. Naturrum, ritat av stjärnarkitekten Gert Wingårdh, öppnade för bara några år sedan, även det med vassen som ett viktigt inslag.

På alla ställen under resan finns tid för kortare eller längre strövtåg, på egen hand eller tillsammans med dina medresenärer.

Första natten bor vi i kanten av Ekopark Omberg helt nära Ellen Keys hem Strand och Alvastra klosterruin. Här gör vi strövtåg i bokskogen, besöker Strand samt  träffar arkeologen och folkbildaren Torun Zachrisson som berättar om klosterruinernas och Ombergs historia.

Vandringarna

På våra resor erbjuder vi oftast möjligheten att antingen vandra på egen hand eller tillsammans med vår färdledare, då oftast ett lite kortare alternativ. Flera olika långa vandringar finns ofta. Vill du inte gå med gruppen, kan du naturligtvis gå själv eller slå dig samman med någon av dina reskamrater, även om det inte är någon som du kände innan resan började.

I Tiveden kan vissa stigar vara rätt krävande, medan det vid Omberg och Tåkern är lättgånget, även om det på berget sluttar en del. I Norra Kvill är det stigar i gammelskog, men relativt lättgånget trots allt.

Preliminärt program

Dag 1: Norra Kvill nationalpark

Avfärd 07.30 från Cityterminalen i Stockholm för 4 timmars bussfärd till Norra Kvill nationalpark i norra Småland. Möjlighet att stiga på i Södertälje Syd och Linköping. Strövtåg i denna sällan besökta nationalpark med dess gammelskog och trolska skogssjöar. Matsäckslunch. 1,5 timmes bussresa till Ombergs Ekopark intill Vättern. Besök på kvinnosakskämpen och visionären Ellen Keys hem, Strand. Inkvartering på pittoreska Ombergs turisthotell eller Stocklycke. 5 rätters middag med lokala specialiteter!

 Vandring: 4-6 km (beroende på vad du föredrar). Du går på egen hand eller följer med vår färdledare på den kortare vandringen.

 Dag 2: Ombergs ekopark, Ellen Keys Strand, Alvastra samt Fågelsjön Tåkern

Under förmiddagen kan du välja att ströva med gruppen och färdledaren i bokskogen i sluttningen ned mot Vättern eller att själv vandra genom skogen upp till Ombergs topp och utefter Vätterns strand. Vi träffar arkeologen Torun Zachrisson vid Alvastra och hör henne berätta om det omgivande landskapets rötter; ett föredrag om historia och arkeologi kring Alvastra, Omberg och Tåkern.

Kort busstur till Nordens kanske finaste fågelsjö, Tåkern. Besök sjöns modernt designade Naturum. Eget strövtåg eller med vår färdledare Tomas på långa spänger i vassen och längsmed sjön. Matsäckslunch. Under eftermiddagen bussfärd till Tivedens nationalpark. Övernattning vid skogssjön Trehörningens strand. Här finns bastu och badtunna för den som vill. Middag med lokal anknytning. Våra värdar Jessica och Klas berättar lite om bygden och om det pågående samarbetet mellan Sveaskog, länsstyrelse och turistaktörer för att göra naturen ännu mer attraktiv för besökare. 

Vandring: 2-8 km beroende på vad du väljer.

 Dag 3: Tivedens nationalpark

Före frukost möjlighet att delta i Qi Gong vid sjöstranden med vår värd Jessica. Frukost där du också får ett lunchpaket. Nationalparken erbjuder allt ifrån korta slingor på ett par kilometer till 7-kilometersleden runt sjön med möjlighet till förlängning. Efter en kort busstur till huvudentrén startar här den som vill gå sin vandring med gruppen. Matsäckslunch. Under eftermiddagen buss hem mot Stockholm med möjlighet att stiga av i Örebro (senast 15.30) eller Södertälje Syd (senast 17.30). Hemkomst senast 18.00.

 Vandring: 2-10 km (beroende på vad du föredrar) i kuperad terräng. Du går på egen hand eller följer med vår färdledare på en kortare vandring.

 Programmen på våra resor är alltid preliminära. Vi vill kunna anpassa resan efter om något speciellt händer i naturen just då eller om andra händelser dyker upp som är av värde för denna typ av resor.

Mat och logi

Middagarna består av en hel del grönt, ofta med  fisk eller vilt från lokala matproducenter. Lunchen äter vi som picknick ute i naturen. Första natten delar vi upp gruppen mellan Stocklycke, mitt i bokskogen på berget, (främst de som bokat flerbäddsrum) och det närliggande pittoreska Ombergs turisthotell. Alla äter fem-rätters middag på turisthotellet.  Mitt i Tivedens magiska skogar bor vi i Ösjönäs i lyxsafaritält vid sjöstranden, flerbädds-, dubbel- eller enkelrum.  Alla rum är olika och ibland kan rumslösningar kännas ovanliga. Här finns möjlighet att bada bastu eller badtunna vid den idylliska sjön Trehörningen.  Båda nätterna är det delad toalett och dusch i de flesta av rummen.

Nationalparksresors boenden ligger generellt läckert mitt ute i naturen med egna möjligheter till äventyr före middag eller frukost. Om man inte har någon medresenär att dela rum med går det ändå utmärkt att boka del av dubbelrum. Antalet platser i flerbädds- och enkelrum är begränsat.

Vår färdledare

TOMAS CARLBERG

Tomas Carlberg är biolog och journalist på Artdatabanken. Han arbetar som redaktör för bokverket Nationalnyckeln till Sveriges flora och fauna och för tidskriften Fauna och Flora. Tomas har 25 års erfarenhet som färdledare, både här hemma och internationellt.

Fakta

Datum:   juni 2020

Pris per person:  cirka 6000 kr

I priset ingår: del i bekväma flerbädds-, dubbel eller enkelrum, vällagade middagar (5-rätters på Omberg) med lokala inslag, rejäla frukostar och matsäckspaket, kvalificerade naturguider, busstransporter enligt program, utförlig information med kartor.

I priset ingår ej: matsäck dag 1, termos, alkoholhaltiga drycker, avbeställningsskydd.

Deltagarantal: minst 15, max 27

Observera att rummen på våra naturnära boenden varierar i storlek och placering. Vissa har toalett på rummet, andra inte. Flerbäddsrummen på Omberg ligger i Stocklycke mitt i bokskogen någon kilometer från Turisthotellet där vi äter middag.

OBS! Tillgången på enkelrum är begränsad och i viss mån även på dubbelrum.  Det går utmärkt att boka del av rum om man inte har medresenär.

Möjlighet finns också att stiga på i Södertälje Syd (08.00) och Linköping (10.15). På hemresan kan man stiga av i Örebro eller Södertälje.

Resans genomförs i samarbete med Dagens Nyheter/DN Erbjudanden.

Karta

  • ekoturism logo
  • DNerbjudande logo
  • Äventyrsresor logo
  • Friluftsfrämjandet logo
  • tågsemester.nu logo
  • WWF logo