Skip to main content

Bra att veta

Vem kan följa med?

Våra äventyr är till för alla som vill upptäcka och njuta av fin natur i Sverige, med betoning på områden som är lite okända eller svåra att nå utan egen transport. Du behöver absolut inte vara atlet för att följa med men du måste gilla att röra på dig. Inga krav på förkunskaper finns. Många av våra deltagare reser själva - alla har inte kompisar som gillar den här typen av resor. Reser du själv finns god chans att vi kan hitta någon annan resenär åt dig att dela rum med. God mat, bekväm logi och gästfria värdar ingår alltid. 

Boka och betala resan

Se informationen under Resevillkor.

Preliminär resplan

Vi har alltid en resplan att utgå ifrån men ibland finns möjligheter att improvisera. Kanske färdledaren fått nys om att en speciell fågel synts till, att en orkidé blommar just då eller att färdledaren har speciella kunskaper om ett fint område som hen vill visa för deltagarna. Resplanerna är därför preliminära. Vi uppmuntrar färdledarna att ta egna initiativ som kan göra resan ännu mer innehållsrik och intressant.  

Avresetid och plats

Preliminärt besked om avresetid och plats finner du på respektive resa på hemsidan. Justeringar kan förekomma och meddelas då i avresemeddelandet.

Bagage

Du kan ta med en väska per resenär samt ett handbagage. Bäst är att ha en dagtursryggsäck som handbagage vilken du också kan använda under resans aktiviteter. Kontrollera att ditt bagage blir lastat i bussen. Du ansvarar själv för att bagaget flyttas mellan buss och boende vid ankomst och avresa. Vi rekommenderar att du alltid märker din väska med namn, adress och telefonnummer.

Bussar

Våra bussar uppfyller de senaste miljökraven och är utrustade med säkerhetsbälten. Givetvis är våra bussar rökfria, utrustade med luftkonditionering och toalett.

Platser i bussen

På våra flerdagarsresor byter vi platser varje dag. Platserna längst fram håller vi öppna för att alla ska få en möjlighet till dessa platser. Inga platser i bussen är bokningsbara. 

Boende

Boendet är en viktig del av resan. Vi väljer våra vandrarhem/hotell och andra boenden med omsorg när det gäller läge, mat och service. Oftast prioriterar vi just läget, nära fin natur. På många ställen är det skillnader mellan rumsstorlek, utrustning och utsikt. 

Del i dubbelrum är grundstandard på våra resor, men ofta inte med toalett på rummet. På flera resmål finns möjlighet att boka tre- eller fyrbäddsrum.  Detta medger normalt inte prisreducering. Detaljer om detta framgår på respektive resa. I flerbäddsrummen kan förekomma att män och kvinnor delar rum.

Resenär som reser ensam placeras i rum med annan resenär, men kan betala extra för att erhålla enkelrum. Vissa övernattningsställen har endast ett fåtal enkelrum.

Särskilda önskemål

Önskemål om att dela rum med annan resenär meddelas vid bokningen. Bäst är att göra en gemensam bokning då det tydligt syns att ni är ett sällskap. Vi kan dock inte garantera att önskemålen alltid kan infrias.

Lunch/matsäck

På våra resor prioriterar vi att vara ute i naturen så mycket som möjligt. Ofta äts lunchen i form av matsäck/picknick vilken du har möjlighet att göra vid frukosten varje dag. Avresedagen ber vi dig dock oftast att ta med egen matsäck. Ta med vattenflaska, kåsa/mugg samt termos för varm dryck. Om du gillar Varma koppen eller annan specialdryck ber vi att du tar med det själv.

Specialkost

Önskemål om speciell mat, till exempel gluten- eller laktosintolerans, skall meddelas vid bokning och även till reseledaren under resans gång. Vi framför alltid dina önskemål till varje hotell/restaurang, men man kan aldrig lämna garanti för att det fungerar överallt. Vi rekommenderar att du tar med dig eget bröd om du är glutenintolerant.

Reklamationer

Vi hoppas att du inte skall finna anledning till klagomål. Om så ändå är fallet ska du omgående under resan anmäla fel och brister till vår personal på resan, så att vi har möjlighet att avhjälpa felet. Anmärkningar eller reklamationer som ej kunnat åtgärdas under resan bör snarast, dock inom sju dagar efter hemkomsten, framställas skriftligen till oss.

Resegaranti

Nationalparksresor/Ekoäventyr AB har ställt den lagstadgade resegarantin till Kammarkollegiet och följer de allmänna villkor för paketresor som gemensamt tagits fram av Konsumentverket och nätverket Svensk Turism. Villkoren bygger på paketreselagen.

Jourtelefon

När kontoret har stängt, under kvällstid och helger, kan du vid brådskande ärenden (exempelvis avbokning av nära anstående resa) nå oss på följande nummer: 070-330 60 20. Skulle något krångla, till exempel i samband med avresa och du behöver brådskande hjälp kan du även nå oss på samma nummer. Respektera att jourtelefonen endast är till för akuta ärenden. Nybokningar eller ändringar i din redan bokade resa får vänta till nästkommande vardag, öppet mån-torsd 09.00-15.00. Telefon 08 - 525 275 30.

Kvarglömda saker

Tänk på att kvarglömda saker kan vara svåra att återfå. Vi har begränsade resurser till efterlysning. Kontrollera därför mycket noggrant hotellrum, restaurang och buss innan du lämnar dessa. Nationalparksresor och Högbergs Bussresor tar inget ansvar för glömda saker. Vi hjälper dig gärna men förbehåller oss rätten att ta ut en expeditionsavgift på 100 kr (exkl porto/frakt) för arbetet med efterforskning och vidarefordran. Efterlysningen bör ske snarast efter hemkomst till Högbergs buss kontor på telefon: 018-10 25 00.

Kvarglömda saker i våra bussar sparas i en månad.

Privata grupper och företag

Nationalparksresor är specialister på resor med kvalificerad färdledning till fin natur i Sverige, med betoning på naturskyddade områden. Vi ordnar också resor för privata grupper eller företag. Det kan vara i storslagen fjällnatur, i någon av våra unika skärgårdar, i utkanten av Stockholm eller var som helst däremellan. Vi arrangerar inte event och jippon eller upplevelser där huvudattraktionen är motordriven – det kan andra bättre än vi. Kontakta oss gärna för att diskutera dina behov!

tomas @ nationalparksresor.se, tel 0705 -561631

  • ekoturism logo
  • DNerbjudande logo
  • Äventyrsresor logo
  • Friluftsfrämjandet logo
  • tågsemester.nu logo
  • WWF logo