Skip to main content

Bohuskustens dramatiska klipplandskap

Bohusläns klipplandskap liknar inget annat i Sverige- Foto Roger Borgelid
Vi får vara med på havskräftfiske! Foto: Jonas Ingman
Hållö
Havskräftsafari med Ingemar Granqvist
Hällristningarna vid Vitlycke
Västkustskt klipplandskap
Bohuskustens dramatiska klipplandskap
 Vi besöker världsarvet med sina hällristningar.

Vi erbjuder tillsammans med DN.Erbjudanden naturupplevelser och strövtåg i några av Bohusläns mest storslagna områden med finslipade klippor och blommande ljunghedar, oftast med havet som bakgrund. Den röda bohusgraniten dominerar. Här finns rikligt med spår av inlandsisen i form av glaciala skulpturer som rundhällar, jättegrytor, isräfflor och skärtråg. Under resan besöker vi vår enda marina nationalpark, Kosterhavet, och ett av våra 15 världsarv, hällristningarna i Tanum. Ledare på resan är Hasse Berglund, en av Sveriges mest erfarna färdledare för naturresor med mångårig erfarenhet från bland annat Naturvårdsverket och WWF. Vi möter lokala naturguider, reser i klimat-smart buss, bor bra och äter gott

Våra strövområden

Kosteröarna ligger i Kosterhavets nationalpark en mil från fastlandet och består av de större öarna Syd- och Nordkoster och en stor mängd mindre öar, kobbar och skär. Kontrasten är stor mellan skogspartierna på Sydkoster och de karga utposterna Ursholmen och Segelskären. Typiska drag är de lummiga områdena och odlingsmarken i de inre delarna av öarna, och den kargare utmarken med kalt berg och strandängar, torra hällemarker, skog, klapperstensfält och sandstränder närmare vattnet. Från fyrplatsen på Nordkoster har man en fantastisk utsikt över Kosterarkipelagen och de norska Hvaleröarna. Vid klart väder ser man till fjälltopparna i Telemark.

Tjurpannan saknar skyddande ytterskärgård och tillhör ett av Bohuskustens mest ex-ponerade fastlandspartier. Det utsatta läget och tidigare betesgång har format ett mycket öppet hed- och hällmarkslandskap som ännu består. Området är lättströvat och från de många höjdpunkterna bjuds storslagna vyer från fastlandet över skärgården ut mot horisonten i sydväst.

Fjällbackaskärgården utforskar vi tillsammans med yrkesfiskaren Ingemar Granqvist som tar oss med på en kräftfisketur.  Havskräftan fångas med burar och kräftorna vi fångat kokar och provsmakar vi direkt tillsammans med Ingemar i hans sjöbod på en av öarna. Färskare än så kan det inte bli! I kräftburarna kan det även bli annan spännande fångst som vi får tillfälle att titta på. Fjällbackaskärgården, med sina rosa granitklippor, är en av de vackraste i landet och har också en spännande historia. Här tillbringade Ingrid Bergman många somrar på 1960-och 1970-talen. I dag är nog Fjällbacka mest känt för att Camilla Läckberg växte upp här och för filmatiseringarna av hennes böcker men här finns också genuin skärgårdsbebyggelse, Kungsklyftan och utsiktsplatsen på Vetteberget.

Sannäs med Stenhuggarleden. Sannäs lilla pittoreska samhälle ligger väl skyddat vid Sannäsfjorden. Från början ett fiskeläge, men som hade sin storhetstid under stenindustriepoken mellan 1890 och 1930. I dag är många av de gamla husen sommarbostäder och de äldre delarna av samhället är av riksintresse för kulturminnesvård. Det är länge sedan stenhuggarnas verktyg tystnade i bergen men än idag bedrivs verksamhet med stenanknytning i Sannäs.

Tanums världsarv: I Tanum har människor från bronsåldern huggit in tusentals bil- der i landskapets släta berghällar. Denna förhistoriska bildskatt är så innehållsrik och säregen att den finns med bland världens samlade kulturarv på Unesco:s Världsarvslista. Här finns ett fint museum, en bronsåldersby och den välkända Vitlyckehällen samt flera stora hällristningar inte långt därifrån.

Hållö och Smögen. I yttersta kustbandet sydväst om Smögen ligger klippön Hållö. Hällarna av Bohusgranit på öns utsida är dramatiska med spännande former av inlandsisens och glaciärälvarnas nötande. Blockramlet i en intilliggande klyfta är spektakulärt. En tunn gång av en svart bergart skär igenom graniten. Denna vittnar om de väldiga vulkanutbrott i Oslo-sänkan under permperioden när de första dinosaurierna vandrade omkring på Bohusgraniten. Hållös läge i kustbandet gör att man om det blåser kan få se ovanliga havsfåglar under flyttningen. Med lite tur ser vi en lira eller labb.

Som bas för vår resa har vi Grebbestad, en populär sommarort i norra Bohuslän och centrum för Sveriges produktion av vilda ostron. Skärgårdsaktiviteter och skaldjur utmärker samhället men också den rika kulturhistorien med många fornlämningar. Grebbestad blev i slutet av 1800-talet en känd badort dit man reste för att kurera sig med bl.a. tångbad. Hamnområdet kantas av fiskebåtar, pittoreska sjöbodar, caféer, butiker och restauranger.           

Preliminärt program

Dag 1: Tjärnölaboratoriet och Saltö
Samling 10.45 i Skövde för bussfärd till Strömstad.  (Vi väntar naturligtvis in SJ-tågen som ska komma från Stockholm 10.27 respektive 10.36.) Lunch på vägen.
   Vi får en visning av Tjärnö marina laboratorium bakom kulisserna. Vi får veta mer om aktuell forskning, marina miljöfrågor, fartyg och Tjärnö Akvarium.
   Ströva i Saltös naturreservat med utsikt över havet och Kosteröarna. Här finns fina möjligheter till salta bad.
   Inkvartering i semesterby vid havet strax utanför Strömstad.

Buss 3,5 timmar inkl lunch, vandring 2-3 km

Dag 2: Kosterhavets nationalpark
Tidig båt till Nordkoster. Vandring till klapperstensfälten på norra delen av ön innan vi tar den lilla färjan över till Sydkoster. Vandring till Ekenäs och besök på Naturum där vi får god insikt i varför detta är vår första marina nationalpark. Åter med båten till Strömstad för bussfärd till Grebbestad som blir vår bas för resten av resan.

Båt och buss 2,5 timmar, lätt vandring 8- 10 km

Dag 3: Skärgårdstur och fiske av havskräftor
På förmiddagen åker vi ut med Ingemar Granqvist i Bohusläns finaste skärgård utanför Fjällbacka. Under turen vittjar vi hans kräftburar. Vid lunch går vi i land på Virholmen där Ingemar har en sjöbod. Här kokar och avsmakar vi fångsten.
   Tillbaka i Fjällbacka egen utforskning av det pittoreska fiskeläget. Tillfälle att göra en kortare vandring i Kungsklyftan (känd från Ronja Rövardotter) och upp till utsikten på Vetteberget. Kanske hinner vi med den klippiga halvön i Veddö naturreservat också.

Buss 30 min, båt 3 timmar, strövtåg 2-4 km

Dag 4: Tjurpannan, Stenhuggarleden i Sannäs och Hällristningsmuseet
  På förmiddagen guidad tur i Tjurpannans naturreservat. Vi vandrar i ett exponerat kustlandskap med intressant flora, fauna och geologi. På eftermiddagen guidad tur på Stenhuggareleden. Därefter besök på Vitlycke hällristningsmuseum och några av Världsarvets hällristningar.

Buss 30 min, strövtåg 8-10 km

Dag 5: Hållö, Smögen och hemresaB
Buss till Smögen där vi gör en kortare vandring i en för en ostkustbo ovanlig stadsplanering och arkitektur.
   Kort båtfärd till den stora granitön Hållö där vi strövar runt med geologen och ornitologen Thomas Eliasson. Möjlighet att ströva på egen hand för den som vill det. Bad i det klara vattnet är en stor upplevelse. Kanske ska du ta med cyklopet?
   Avslutning vid Uddevalla station senast 15.00.

Buss och båt 2 timmar, strövtåg 3-4 km

Vår resplan är preliminär eftersom vi vill kunna anpassa den efter t ex väder, deltagare och speciella händelser utefter vägen. Kanske har en ovanlig fågelart setts eller en vandringsled svämmat över. Möjligheterna att variera strövtågens längd och sträckning är stora. 

Naturguidning, strövtåg och båtturer

Anslutningsresor
Tågförbindelserna från ostkusten till norra Bohuslän är inte de bästa. Eftersom resan arrangeras för Dagens nyheters läsare har vi därför valt att starta resan i Skövde. Dit går inte bara SJ utan även MTR Express och FlixTrain. Att åka hem från Uddevalla går bättre.

Naturguidning och vandringar
När man går i den bergiga och kuperade bohuslänska terrängen upplevs ofta en kilome-ter lite längre än på många andra håll i Sverige. Vi kommer dock oftast gå på stigar och mindre grusvägar. Några gånger delar vi upp gruppen i två mindre grupper som går olika långt och i olika takt, den långsammare med betoning på naturguidning. Det kommer också tillfällen att ströva på egen hand. Vi går i lugn takt och stannar med jämna mellanrum för att hålla utkik efter lokala specialiteter bland floran, fauna och kultur.

Båtturerna
Till Koster åker vi med den ordinarie turbåten med gott om utrymme för passagerare och med ett litet café. Kosterfjorden är relativt skyddad, men visst kan det var lite vågor ibland. På vår havskräftssafari åker vi i det skyddade Fjällbackaskärgården. Här kan vi anpassa vår rutt efter väder och vind. Till Hållö är det bara en kort båttur i skyddade vatten.

Mat och logi
Vi bor tre nätter i Grebbestad på pensionat. Huvuddelen av rummen är vanliga hotellrum med toalett och dusch. Många har extra säng som standard. Första natten bor vi på ett enklare hotell nära havet utanför Strömstad. Morgondopp rekommenderas!
   Middagarna är riktigt bra 2-rätters och består av en stor del grönt, ofta med färsk fisk. Vi är ju på Västkusten!. Lunchen får vi som paket och äter som picknick ute i naturen.

Våra ledare och naturguider

Hasse Berglund är naturvårdsbiolog som arbetat med skyddad natur och våra nationalparker på Naturvårdsverket, som kommunbiolog och på Länsstyrelsen. Hasse har 40 års erfarenhet av att vara färdledare, både här hemma och internationellt. Intresset rör både fåglar, andra djur, växter samt de ekologiska samspelen. Hasse är vår huvudledare.

Gunnel Turpeinen, pensionerad folkhögskollärare (naturvetenskap och friluftsliv) som jobbat på Grebbestads Folkhögskola i många år. Hon guidar också för Västkuststiftelsen i naturreserva- ten vid kusten och är ledare för Friluftsfrämjandet. Hon har också ett stort intresse för Bohusläns lokalhistoria.

Thomas Eliasson är specialist på bergrundsgeologi och anställd på SGU. Han har under många år guidat åt bland annat Västkuststiftelsen och har också hörts i radio när det gällt geologiska frågor.

Dessutom kommer vi träffa forskare och naturvägledare på Tjärnö och Koster.

Fakta

Datum: resan gick i september 2021. Nästa års program beslutas under hösten.

Pris: 12600 kr i dubbelrum med toalett. Enkelrum + 1600 kr.

I priset ingår

 • besök med färdledare och lokala experter i olika naturområden och museer
 • havskräftssafari
 • transporter i buss och båt
 • logi enligt bokningsbekräftelsen
 • frukostar
 • 2-rätters middagar med lokala råvaror
 • picknickluncher
 • restauranglunch dag 1
 • utförlig deltagarinformation

I priset ingår ej: alkoholhaltiga drycker.

Antal deltagare: 14-18

 • ekoturism logo
 • DNerbjudande logo
 • Äventyrsresor logo
 • Friluftsfrämjandet logo
 • tågsemester.nu logo
 • WWF logo