Skip to main content

Norra Kvill nationalpark, Tåkern och WWF:s Svenska pärlor

Vandring på Ombergs sluttning mot Vättern. Foto: Oscar Lurén
Östergötlands eklandskap är en underbar vandrinsmiljö. Foto: Ola Jennersten, WWF
Alvastra kloster
Norra Kvill bjuder på trollskogar. Foto: Björn Esping
Ombergs turisthotell
 Naturum Tåkern ritat av Gert Wingårdh. Foto Henry Stahre
Status:
Fullt

Tre dagar till några av den svenska naturens finaste och skyddsvärda pärlor tillsammans med Världsnaturfonden WWFs färdledare. Du vandrar i naturen på egen hand eller med vår färdledare.  Vi reser, bor och äter tillsammans med likasinnade. På programmet står vandring vid fågelsjön Tåkern när vårens blomsterprakt är som mest färgstark och strövtåg i bedövande vacker gammelskog med trolska skogssjöar i nationalparken Norra Kvill. I Ekopark Omberg kan vi ströva i bokskogarna och/eller besöka författaren och fredsaktivisten Ellen Keys hem Strand. Det blir också strövtåg i Östergötlands eklandskap och i biosfärreservatet Östra Vätternbranterna.

Här hittar du några korta filmer om Tåkern och Norra Kvill, den senare med lite tysk text, men bilderna visar på den fina naturen.

Resan är speciellt framtagen för Världsnaturfonden WWF:s vänner, men alla som gillar att röra på sig i naturen är välkomna att delta. Är man inte WWF-vän tillkommer 400 kr.

Gammelskog, klara skogssjöar och eklandskap

Svenska Pärlor var Världsnaturfonden WWFs sommarkampanj för att ge storslagen svensk natur bättre skydd. Denna långhelg besöker vi några av dessa naturens guldkorn tillsammans med representanter för WWF.

Fågelsjön Tåkern i Östergötland anses vara Nordeuropas finaste fågelsjö med ett 130-tal häckande arter i och kring de stora vassområdena. På de vidsträckta strandängarna växer olika orkidéer och majviva. Tåkerns Naturrum, även det med vassen som ett viktigt inslag, ritades av stjärnarkitekten Gert Wingårdh och öppnade för bara några år sedan.

Norra Kvill nationalpark är ingen urskog men den känns uråldrig och vild då den har stått orörd i över 150 år. En trolsk värld av böljande mossmattor, stora stenblock och näckrosprydda tjärnar. Här finns tallar som är över 350 år gamla och granjättar som mäter hela 2,5 meter i omkrets och är 35 meter höga. Kan det ha varit här som John Bauer fick sin inspiration?

Vi hinner också med strövtåg i Östergötlands unika eklandskap och Östra Vätternbranterna. Båda har av WWF utsetts till Svenska Pärlor. Östra Vätternbranterna har dessutom av UNESCO utsetts till biosfärreservat. Eklandskapet i Östergötland är ett av Sveriges artrikaste landskap. En ek kan härbärgera upp mot 2 000 olika arter, allt från mycket små lavar till Europas största skalbagge ekoxen. Vi kommer att vandra omkring i ett vackert eklandskap som sköts av  betande nötkreatur. Vi kikar närmare på några ekjättar och pratar om mulm, spiklavar, läderbagge, ekoxe och den sällsynta dårgräsfjärilen som här har sitt enda tillflyktsort på svenska fastlandet. 

Första natten bor vi i kanten av Ekopark Omberg helt nära Ellen Keys hem Strand och Alvastra klosterruin. Här finns möjligheter till strövtåg i bokskogen, besök på Strand och/eller eget utforskande av klosterruinerna.

Strövtågen gör du på egen hand eller tillsammans med dina medresenärer.

Preliminärt program

Dag 1: Fågelsjön Tåkern och Ombergs Ekopark

Samling 07.30 på Cityterminalen i Stockholm för 3 timmars bussfärd till Tåkern. Möjlighet att stiga på i Södertälje Syd, Nyköping eller Norrköping. Besök på Tåkerns modernt designade Naturum. Egna strövtåg, eller tillsammans med guide i mindre grupper, i Naturum och på vandringsslingorna på långa spänger i vassen och längsmed sjön. Matsäckslunch. Under eftermiddagen kortare bussfärd till Omberg. Här kan du välja mellan ett besök på kvinnosakskämpen och visionären Ellen Keys hem Strand eller att vandra Ellen Keys led, 6 km med milsvid utsikt, ramslöksdoftande bokskogar, knotig strandskog och en blomstrande slåtteräng.

Vandring: 2-8 km (beroende på vad du föredrar). Du går på egen hand eller följer med vår färdledare på en kortare vandring.

Dag 2: Östra Vätternbranterna och Norra Kvill nationalpark

Är du morgonpigg kanske du besöker den närliggande Alvastra klosterruin före frukost. WWF:s Svenska pärla och biosfärområdet Östra Vättternbranterna innehåller flera naturreservat alla värda ett besök. Vi väljer kanske den gamla byn Röttle med omgivande lövskogar och vattenfall i sluttningen ned mot Vättern. På eftermiddagen Norra Kvill Nationalpark och strövtåg i denna sällan besökta nationalpark med gammelskog och trolska skogssjöar. Matsäckslunch. Övernattning Solviken vid sjön Sommen.

Vandring: 4-9 km (beroende på vad du föredrar). Du går på egen hand eller följer med vår färdledare på en kortare vandring.

Dag 3: Östergötlands eklandskap

Ytterligare en av WWF:s Svenska Pärlor. Många århundraden av brukande och generationer av markägare har format detta eklandskap av internationellt hög klass. Vi väljer kanske att vandra en bit på den 120 mil långa Östgötaleden. Matsäckslunch. 3 timmars bussresa tillbaka till Stockholm med hemkomst senast vid 19-tiden.

Vandring: 4-10 km (beroende på vad du föredrar). Du går på egen hand eller följer med vår färdledare på en kortare vandring.

Mat och logi

Middagarna består av en hel del grönt, ofta med  MSC-märkt fisk eller vilt från lokala matproducenter, eller helt vegetarisk meny. Lunchen äter vi som picknick ute i naturen. Första natten delar vi upp gruppen mellan Stocklycke, mitt i bokskogen på berget, och det närliggande pittoreska Ombergs turisthotell. Alla äter fem-rätters middag på turisthotellet. Andra natten bor vi i Solviken som ligger naturskönt på en udde i sjön Sommen. Våra boenden ligger läckert mitt ute i naturen med egna möjligheter till äventyr före middag eller frukost. Delad dusch och toalett, men oftast med handfat på rummet. Om man inte har någon medresenär att dela rum med går det ändå att boka del av dubbelrum. Ett begränsat antal flerbädds- och enkelrum finns båda nätterna. 

Fakta

Datum: juni 2019

Pris per person: från 5900 kr..

I priset ingår: del i bekväma flerbädds-, dubbel- eller enkelrum, vällagade middagar (5-rätters på Omberg) med lokala inslag, rejäla frukostar och matsäckspaket, kvalificerad färdledare, busstransporter enligt program, utförlig information med kartor.

I priset ingår ej: matsäck dag 1, termos, alkoholhaltiga drycker, avbeställningsskydd (se www.gouda-rf.se).

Deltagarantal: minst 15, max 25

Möjlighet att stiga på bussen finns även i Södertälje (08.00), Nyköping (08.45) eller Norrköping (09.45).

Karta

  • ekoturism logo