Skip to main content

Nationalparkerna Tiveden, Norra Kvill och fågelsjön Tåkern - Svd Accent

Majviva vid Tåkern
Naturum Tåkern ritat av Gert Wingårdh. Foto Henry Stahre
Vandring i gammelskog, Norra Kvill. Foto: Björn Esping
Trollskog i Norra Kvill. Foto: Sven Persson, IBL
Skäggmesar vid ringmärkning, Tåkern. Foto: Adam Bergner
Pris från:
6 200:-
Dagar:3
  • del i bekväma flerbädds-, dubbel eller enkelrum
  • vällagade middagar med lokala inslag
  • rejäla frukostar och matsäckspaket
  • kvalificerade naturguider
  • busstransporter enligt program
  • utförlig information med kartor
  • I priset ingår ej: matsäck dag 1, termos, alkoholhaltiga drycker, avbeställningsskydd.
Boka resa

En långhelg med strövtåg i bedövande vacker gammelskog med stenblocksterräng, vidsträckta mossmattor och trolska skogssjöar i nationalparkerna Tiveden och Norra Kvill. Vidare till Tåkern som anses vara Nordeuropas finaste fågelsjö med ett Naturum ritat av Gert Wingårdh. Södra Östergötland är glesbefolkat med storskogar och kuperad natur. Vårens blomsterprakt är en begivenhet i sig. Du vandrar i naturen på egen hand men reser, bor och äter tillsammans med likasinnade.

Resan är speciellt framtagen för SvD accent, men alla som gillar att röra på sig i naturen är välkomna att delta. 

Gammelskog och klara skogssjöar

Tivedens otillgängliga skogsområden på gränsen mellan Närke och Västergötland var tidigare känt för sina stråtrövare. Skogen är opåverkad av det storskaliga skogsbruket just på grund av sin otillgänglighet. Storslagna blockanhopningar, gammelskogen och de klara skogstjärnarna långt från civilisationen ger ett vilt landskap som tycks vara skapat för sinnliga skogsupplevelser. Här vandrar du i egen takt på bra, men kuperade stigar.

Norra Kvill nationalpark i norra Småland erbjuder på många sätt liknande upplevelser som Tiveden, men till denna 90 år gamla nationalpark är det få som hittar. Kan det ha varit här som John Bauer fick sin inspiration?

Fågelsjön Tåkern i Östergötland är en av Nordeuropas finaste fågelsjöar med ett 130-tal häckande arter i och kring de stora vassområdena. På de vidsträckta strandängarna finns en fin flora med olika orkidéer och majviva. Naturrum, ritat av stjärnarkitekten Gert Wingårdh, öppnade för bara några år sedan, även det med vassen som ett viktigt inslag. På alla ställen under resan finns tid för kortare eller längre strövtåg, på egen hand eller tillsammans med dina medresenärer.

Preliminärt program

Dag 1: Vandring i Tivedens nationalpark

Samling 07.30 på Cityterminalen i Stockholm för 3,5 timmes bussfärd till Tivedens nationalpark. Möjlighet att stiga på i Södertälje Syd. Vid huvudentréns lilla utställning välkomnar en naturguide som berättar om parkens historia och olika vandringsmöjligheter. Här finns alltifrån korta slingor på ett par kilometer till 7-kilometersleden runt skogssjön Trehörningen. Lunchen tar du med hemifrån i form av matsäck. Vi övernattar i Ösjönäs där det finns bastu och badtunna alldeles vid Trehörningens strand. Middag med lokal anknytning. Våra värdar Jessica och Klas berättar lite om bygden och om det pågående samarbetet mellan Sveaskog, länsstyrelse och turistaktörer för att göra naturen ännu mer attraktiv för besökare. 

Vandring: 2-10 km (beroende på vad du föredrar) i kuperad terräng. Du går på egen hand eller följer med vår guide på en kortare vandring.

Dag 2: Fågelsjön Tåkern

Frukost i matsalen där du också får ett lunchpaket. Ta med egen termos. Buss 1,5 timme till Nordens kanske finaste fågelsjö, Tåkern. Besök på sjöns modernt designade Naturum. Egna strövtåg eller med guide i mindre grupper i Naturum och på vandringsslingorna på långa spänger i vassen och längsmed sjön. Matsäckslunch. Under eftermiddagen bussfärd till Sommarhagen i södra Östergötland. Innan middagen finns det tid för en kortare vandring eller paddeltur.

Vandring: 2-8 km beroende på vad du väljer.

Dag 3: Norra Kvill nationalpark

Buss 1 timme till Norra Kvill Nationalpark. Strövtåg i denna sällan besökta nationalpark med dess gammelskog och trolska skogssjöar. Matsäckslunch. 3,5 timmes bussresa tillbaka till Stockholm med hemkomst senast vid 19-tiden.

Vandring: 2,5-6 km (beroende på vad du föredrar). Du går på egen hand eller följer med vår guide på en kortare vandring.

 

Mat och logi

Middagarna består av en hel del grönt, ofta med  fisk eller vilt från lokala matproducenter. Lunchen äter vi som picknick ute i naturen. Mitt i Tivedens magiska skogar bor vi i Ösjönäs i lyxsafaritält, flerbädds-, dubbel- eller enkelrum med delad toalett och dusch. Här finns möjlighet att bada bastu eller badtunna vid den idylliska sjön Trehörningen. I Sommarhagen i södra Östergötlands ”vildmark” blir det hotellstandard med toalett och dusch på rummet, men med varierad rumsstorlek. Om man inte har någon medresenär att dela rum med går det ändå att boka del av dubbelrum. Antalet platser i flerbädds- och enkelrum är begränsat. I flerbäddsrummen kan förekomma att män och kvinnor delar rum.

Våra färdledare

Tomas Carlberg

Tomas Carlberg är biolog och journalist på Artdatabanken. Han arbetar som redaktör för bokverket Nationalnyckeln till Sveriges flora och fauna och för tidskriften Fauna och Flora. Tomas har mycket lång erfarenhet som färdledare, både här hemma och internationellt. Tomas leder resorna den 18 maj och 14 juni.

Hasse Berglund

Hasse Berglund är naturvårdsbiolog som arbetat med skyddad natur och våra nationalparker på Naturvårdsverket, som kommunbiolog och på Länsstyrelsen. Hasse har lång erfarenhet av att vara färdledare, både här hemma och internationellt. Intresset rör både fåglar, andra djur, växter samt de ekologiska samspelen. Hasse leder resan den 1 juni.

Fakta

Datum: 18-20 maj, 1-3 och 14-16 juni 2018

Pris per person:  dubbelrum 6800 kr, enkelrum: 7400 kr,  4-bäddsrum: 6200 kr

I priset ingår: del i bekväma flerbädds-, dubbel eller enkelrum, vällagade middagar med lokala inslag, rejäla frukostar och matsäckspaket, kvalificerade naturguider, busstransporter enligt program, utförlig information med kartor.

I priset ingår ej: matsäck dag 1, termos, alkoholhaltiga drycker, avbeställningsskydd.

Deltagarantal: minst 25, max 35

Resan är speciellt framtagen för SvD accent.

SvD accent

Behandling kunduppgifter
Resan arrangeras i samarbete med SvD accent som även kommer att ta del av kunduppgifter. SvD behandlar personnamn, personnummer, adress, telefonuppgifter samt övriga uppgifter som rör kundförhållandet såsom produkt-, leverans och betalningsinformation, med datastöd. Behandlingen av personuppgifter och övrig kundrelaterad sker för administration av kundförhållandet, men även för analys, marknadsföring och information om SvD:s egna och till SvD:s närstående bolag och samarbetspartners varor och tjänster. Marknadsföring och information sker via post, telefon eller elektroniska kanaler såsom e-post, sms och mms. SvD utnyttjar och respekterar de sk ”nix-tjänster” som finns avseende telefonmarknadsföring och direktreklam. SvD sparar kundinformation enligt ovan i 18 månader efter senaste köp. Kredit- och betalkorts upplysningar lagras inte.

När ni som kund beställer och/eller erlägger betalning för en resa, anses ni ha godkänt kundvillkoren som anges ovan. samt att SvD genom samarbete mellan SvD:s egna och till SvD närstående bolag och samarbetspartners register kan komma att inhämta kompletterade information för att möjliggöra en effektiv och korrekt registerhållning.

En kund kan när som helst rätta felaktig kundinformation genom att kontakta SvD på accent@svd.se eller tel 08-135607. En kund kan också kontakta SvD och begära att hans/hennes personuppgifter inte används för marknadsföringsändamål. Uppgifterna kommer då att spärras för sådan användning, eller om så önskas, tas bort från våra register.

Karta

Avgångar & priser

AvresaDestinationLediga platserFrån pris
18/5Nationalparkerna Tiveden, Norra Kvill och fågelsjön Tåkern - Svd AccentMer än 86 200:-Boka
AvresaDestinationLediga platserFrån pris
1/6Nationalparkerna Tiveden, Norra Kvill och fågelsjön Tåkern - Svd AccentMer än 86 200:-Boka
AvresaDestinationLediga platserFrån pris
14/6Nationalparkerna Tiveden, Norra Kvill och fågelsjön Tåkern - Svd AccentMer än 86 200:-Boka
  • ekoturism logo